Ελεγχος στις τραπεζικές καταθέσεις με πρόσχημα τις αγορές μέσω Ιnternet

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών του ίντερνετ που πραγματοποιούν διαδικτυακά τις αγορές τους ετοιμάζεται να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών, με το πρόσχημα ότι ψάχνει φοροφυγάδες, «παραμάγαζα» που διακινούν λαθραία προϊόντα από το εξωτερικό, μαύρο χρήμα που διακινείται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και γενικότερα αδήλωτη περιουσία που αποτυπώνεται στο διαδίκτυο.
Με επιστολή του το ΣΔΟΕ ζητά από τις εμπορικές τράπεζες να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να ελεγχθούν οι πιστωτικές κάρτες των πελατών που εμφανίζονται να πραγματοποιούν συχνές αγορές μέσα από υπηρεσίες του διαδικτύου (από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες του ebay ή αγορές μέσω της υπηρεσίας paypal).

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, η ελληνική αγορά κατακλύζεται καθημερινά από προϊόντα «μαϊμού» (που προέρχονται από ασιατικές χώρες), που διακινούνται με ηλεκτρονικές συναλλαγές στο διαδίκτυο και στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών δημοπρασιών ή στις σελίδες ομαδικών εκπτωτικών προσφορών που ξεφυτρώνουν «σαν τα μανιτάρια».

Αυτό όμως που δεν παραδέχονται -επισήμως- τα στελέχη του ΣΔΟΕ είναι ότι έχουν μπροστά τους μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας να κάνουν «φύλο και φτερό» τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών και να ελέγξουν τι ψωνίζουν και από πού, ώστε μετά να δώσουν «σήμα» στην Εφορία για να καλέσει τους φορολογουμένους για εξηγήσεις για οποία θέματα θεωρεί σκόπιμο.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο έλεγχος για την ηλεκτρονική φοροδιαφυγή και τα παραμάγαζα του internet θα επεκταθεί κατά... λάθος και σε ανυποψίαστους χρήστες, που αγόρασαν ένα κινητό τηλέφωνο ή κάποιο «γκατζετάκι» μέσω μιας διαδικτυακής αγγελίας ή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Για τον λόγο αυτόν, το ΣΔΟΕ, που κατά νόμο έχει πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων, ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες τις κινήσεις των λογαριασμών κάθε χρήστη ανά έτος από το 2007 και μετά, για τα έσοδα που πιστώνονται μέσω υπηρεσιών τύπου paypal, για να εντοπίσει συναλλαγές και να διασταυρώσει το τι αφορούσαν, αλλά και αν αποδόθηκαν ο ΦΠΑ και ο φόρος επί των κερδών.

Στο ΣΔΟΕ διαπιστώνουν άνθηση του… ηλεκτρονικού παρεμπορίου, που έχει μεταφερθεί από τα παζάρια και τα πεζοδρόμια στο ίντερνετ. Θεωρούν ότι από τις έρευνές τους κατά της φοροδιαφυγής είχε διαφύγει ένα μεγάλο μέρος του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου και ότι υποκρύπτεται μεγάλη φοροδιαφυγή στις πληρωμές «τύπου» paypal.

Ιδιαίτερα απασχολεί εάν οι πωλήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν, καθώς επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο συχνά εξαφανίζονται αφού εισπράξουν τα χρήματα που ζητούν από τους πελάτες ή και τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται.

Με έγγραφο, μάλιστα, που απέστειλε προς τις εμπορικές τράπεζες της χώρας το ΣΔΟΕ ζητά να του παράσχουν αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό ποσό που εισέρρευσε ανά έτος τα τελευταία πέντε χρόνια σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που εμφανίζουν ροές εσόδων από «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» του διαδικτύου, δηλαδή από υπηρεσίες τύπου paypal.


Οι υπηρεσίες για «αόρατες» συναλλαγές, τα φθηνά κινέζικα και οι απώλειες του ΦΠΑ

Οι υπηρεσίες τύπου «paypal» προσφέρουν ανωνυμία στον χρήστη τους, τόσο στον αγοραστή όσο και στον πωλητή, και τείνουν να γίνουν μόδα παγκοσμίως. Με μια μικρή χρέωση -για τον πωλητή κυρίως- οι χρήστες αποφεύγουν να εκθέτουν στο διαδίκτυο τα προσωπικά τους δεδομένα και τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους ή των πιστωτικών καρτών τους. Με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια δίνουν τα στοιχεία αυτά μόνο στην υπηρεσία που προσφέρει το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι». Για όλες τις επόμενες συναλλαγές τους στο διαδίκτυο οι χρήστες της υπηρεσίας παραμένουν σχεδόν αόρατοι, αφού οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά από την υπηρεσία που διαχειρίζεται κατ’ εντολήν τους το «πορτοφόλι» τους, αλλά διαφυλάσσει και έναντι τρίτων την ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η αύξηση του όγκου των πωλήσεων μέσω διαδικτύου έχει επιτρέψει σε πολλούς να ασχολούνται επιχειρηματικά με τις πωλήσεις αγαθών, ακόμα κι αν δεν έχουν καν δηλώσει έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία, χωρίς άδεια ή φυσικό κατάστημα για έδρα.

Πολλοί επωφελούνται από την ανωνυμία του διαδικτύου και αγοράζουν «μισοτιμής» προϊόντα από Κινέζους χονδρέμπορους, τα οποία μεταπωλούν μαζικά στη συνέχεια, χωρίς να δίνουν αποδείξεις ή εγγυήσεις για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Γίνεται έτσι μαζική διακίνηση προϊόντων για τα οποία δεν καταβάλλονται ΦΠΑ και φόρος επί των κερδών, ενώ δεν διασφαλίζεται ο καταναλωτής, καθώς δεν εφαρμόζονται οι νόμοι που διέπουν τα νομίμως λειτουργούντα εμπορικά καταστήματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ιστοσελίδες ομαδικών προσφορών που προσεγγίζουν επιχειρηματίες για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσω δελεαστικών καταχωρίσεων στο ίντερνετ, έχουν γίνει «καπνός», αφήνοντάς τους έκθετους σε πελάτες που έχουν στην κατοχή τους προπληρωμένα «κουπόνια» ή voucher, για τα οποία όμως οι ίδιοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ ώστε να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή.

Στέλιος Κράλογλου, δημοκρατία

Σχόλια