Καταιγίδα παραιτήσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις

Εντείνεται μέρα με τη μέρα η ένταση στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, ως συνέπεια των μεγάλων μειώσεων που έχουν υποστεί τα τελευταία περίπου τρία χρόνια και αγγίζουν, αν όχι ξεπερνούν, το 50%. 
Ενα ακόμη κομμάτι στο παζλ του πονοκεφάλου που αντιμετωπίζουν η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προστίθεται πλέον με τις παραιτήσεις πάνω
από 100 ταξιαρχών και συνταγματαρχών, οι οποίοι σπεύδουν να φύγουν πριν από την έναρξη των ετήσιων τακτικών κρίσεων, που θα ξεκινήσουν από την άλλη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, η εκτίμηση είναι ότι ο συνολικός αριθμός ταξιαρχών και συνταγματαρχών που θα υποβάλουν «φιλικές αναφορές αποστρατείας» ώστε η υπηρεσία να τους αποστρατεύσει κατά τις κρίσεις θα κυμανθεί περίπου στα 150-200 στελέχη, που μεταφράζεται σε ποσοστό 25% επί των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών.
Σύμφωνα με όσα λένε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη που έχουν υποβάλει ήδη την παραίτησή τους, οι λόγοι που τους οδηγούν στην έξοδο από το στράτευμα είναι κυρίως η μείωση του εφάπαξ από το 2014, καθώς και το γεγονός ότι με το νέο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από το 2014, τα στελέχη θα πληρώνονται στον διοικητικό βαθμό που φέρουν και πιθανότατα καταργείται το επίδομα εξομάλυνσης.
Είναι αλήθεια, πάντως, ότι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καταβάλλεται προσπάθεια το νέο ειδικό μισθολόγιο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από το 2014 για τους στρατιωτικούς, να προσεγγίζει τις τρέχουσες αποδοχές, φυσικά με τον φέροντα διοικητικό βαθμό και προφανώς με ένα επιπλέον επίδομα, ώστε να καλυφτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος η διαφορά. Η τελική μορφή του νέου ειδικού μισθολογίου αναμένεται να ληφθεί μετά τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, όπου θα έχει κατά μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει και η οικονομική κατάσταση για το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή κατά πόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι του έτους. Σε περίπτωση που χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα στο τέλος του έτους, τότε φυσικά θα έχουμε νέο ειδικό μισθολόγιο από το νέο έτος, με περαιτέρω μειώσεις των μισθών.
Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, διότι πέρυσι η στρατιωτική ηγεσία δεν μπόρεσε να ανακόψει το κύμα μειώσεων σε βασικούς μισθούς και επιδόματα και να εμποδίσει την κατάργηση των οδοιπορικών μηνός και επιδόματος παραμεθορίου. Αυτό το γεγονός δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στα στελέχη, κατά πόσον η υπάρχουσα στρατιωτική ηγεσία είναι σε θέση να διαχειριστεί επαρκώς και για το συμφέρον των στελεχών το νέο ειδικό μισθολόγιο, που σχεδιάζεται για το 2014.
Εν τω μεταξύ, στους δρόμους βγαίνουν το Σάββατο (πλατεία Κλαυθμώνος, στις 16.00) οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι, εκτός από τις τρομακτικές μειώσεις που έχουν υποστεί στις συντάξεις τους, δεν μπορούν πλέον να ανεχτούν τον εμπαιγμό που υφίστανται από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς. Επίσης στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, με τα εν ενεργεία στελέχη, τα οποία φέρεται ότι είναι αποφασισμένα να κατέβουν στη συγκέντρωση με τις στολές τους, κάτι που επί της ουσίας έχει απαγορέψει με διαταγή του ο κ. Κωσταράκος.




Σχόλια