Η «πράσινη» Τίνα είπε αντίο στο Παρίσι

Εγκαταλείπει πρόωρα την πολυτελή ζωή στο Παρίσι η Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να την αποπέμψει από τη θέση της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ τρία χρόνια προτού λήξει η πενταετής θητεία της.
Η κυρία Μπιρμπίλη, που είχε διοριστεί από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε θέση για την οποία δεν είχε σχεδόν κανένα από τα ουσιαστικά προσόντα, έχει ήδη αρχίσει να τα μαζεύει από το πολυτελές διαμέρισμα,
ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου, της λεωφόρου Champs Elysees. Θα το εγκαταλείψει στις αρχές Ιουνίου, καθώς αντικαθίσταται από τον καθηγητή της Σχολής Γεωγραφίας και Χωροταξίας του πανεπιστημίου Σορβόνης Γεώργιο - Στυλιανό Πρεβελάκη.
Η μετακόμιση
Η τακτοποίηση της Τ. Μπιρμπίλη, την οποία είχε τοποθετήσει υπουργό Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) στην πρώτη κυβέρνησή του, ήταν μία από τις έγνοιες του Γ. Παπανδρέου κατά τον ανασχηματισμό του καλοκαιριού του 2011. Λίγες εβδομάδες αργότερα το πανελλήνιο πληροφορήθηκε ότι η κυρία Μπιρμπίλη θα μετακόμιζε στο Παρίσι ως μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΟΣΑ. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν η πρώην υπουργός απόλαυσε τον παχυλό μισθό και τη διαμονή στη γαλλική πρωτεύουσα με έξοδα των Ελλήνων φορολογουμένων. Οι τελευταίοι δεν της πλήρωναν μόνο το σπίτι των 300 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και οδηγό και υπηρετικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, είχε φροντίσει να αποσπάσει και συνεργάτες της. δημοκρατία

Οταν ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος είχε καταθέσει στη Βουλή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την αμοιβή και τις άλλες παροχές προς την κυρία Μπιρμπίλη, υποστήριζε ότι ο μισθός της φτάνει τα 21.000 ευρώ τον μήνα. Τότε η Τ. Μπιρμπίλη είχε υποστηρίξει ότι το ύψος του μισθού της είναι το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 7.500 ευρώ μηνιαίως. Είχε φτάσει μέχρι του σημείου να τονίζει ότι δεν εισπράττει «ούτε ένα ευρώ περισσότερο απ’ ό,τι εισπράττει ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Παρίσι».

Ο Γεώργιος - Στυλιανός Πρεβελάκης είναι πτυχιούχος Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ με σπουδές Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Κάτοχος διδακτορικού και μεταδιδακτορικού διπλώματος Χωροταξίας, Περιφερειακού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας πανεπιστημίου Σορβόνης. Εχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, μελετητής σε πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά έργα και επιστημονικός συνεργάτης υπουργείου. Εχει διατελέσει καθηγητής στην Εδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Tufts, εντεταλμένος διδασκαλίας στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Αναπτύξεως Πάντειου Πανεπιστημίου, επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Johns Hopkins, εντεταλμένος διδασκαλίας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Institut d'études politiques de Paris), ερευνητής στη Σχολή Γεωγραφίας του πανεπιστημίου της Βοστόνης, ερευνητής στο London School of Economics και εντεταλμένος διδασκαλίας στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών στο Παρίσι (INALCO).
δημοκρατία

Σχόλια