Ακόμα και βίαια στη Βουλή ο ΓΑΠ...

Την κλήτευση του Γιώργου Παπανδρέου ακόμα και... βιαίως -σε περίπτωση που αυτός αρνηθεί- αποφάσισε χθες η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη «λίστα Λαγκάρντ», έπειτα από την -μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Διώτη - Παπακωνσταντίνου- αποκάλυψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός ενημερωνόταν από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα για την υπόθεση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μετά τις προχθεσινές αποκαλύψεις η Επιτροπή κάλεσε εσπευσμένα από το Λονδίνο τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα, ο οποίος θα καταθέσει σήμερα το απόγευμα για να δώσει εξηγήσεις. Τα μέλη της Επιτροπής είναι μάλιστα έτοιμα ακόμα και στο σενάριο που ο κ. Μπίκας επικαλεστεί τον όρκο που δίνουν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ περί εχεμύθειας. «Υπάρχει δικονομική διάταξη την οποία θα χρησιμοποιήσουμε και μέσω ΥΠΕΞ θα τον απαλλάξουμε από τον όρκο. Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια» είπε χθες μέλος της Επιτροπής.


Χθες πάντως συνεχίστηκε η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, ο οποίος υποστήριξε ότι το στικάκι δεν αλλοιώθηκε από τα δικά του χέρια. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε ότι από την ξαφνική αναλαμπή της μνήμης του κ. Διώτη ενδεχομένως να ξαναμπλέξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και να ξαναμπεί στο κάδρο των υπόπτων. Κι ενώ ο ίδιος ο κ. Διώτης στην Επιτροπή Θεσμών τον περασμένο Οκτώβριο είχε υποστηρίξει ότι παρέδωσε το USB στον κ. Βενιζέλο τον Αύγουστο του 2011, χθες είπε ότι είναι πιθανό να του το έδωσε στις 8 Ιουλίου του 2011. Η ημερομηνία μόνο τυχαία δεν είναι, αφού το βράδυ εκείνης της ημέρας, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, ανοίχτηκαν τρεις φάκελοι (ονόματα) από τη «λίστα Λαγκάρντ». «Πόσες φορές θα αλλάξει τις καταθέσεις του ο κ. Διώτης; Ξεκίνησε να λέει ότι δεν είχε το στικάκι και μετά αποδείχθηκε ότι το έχει. (... ) Αλλάζει συνεχώς αυτά που λέει και αποδεικνύονται στην πράξη ότι δεν ισχύουν» απάντησαν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου.


Κατά τη χθεσινή κατάθεσή του πάντως ο κ. Διώτης απέδωσε σε λανθασμένη διατύπωση στο e-mail την εμπλοκή Μπίκα. «Δεν τον ήθελα για να επεξεργαστούμε το USB αλλά για να μάθω πώς έφτασε αυτό στην Ελλάδα» φέρεται να κατέθεσε ο κ. Διώτης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν ο κ. Παπανδρέου ήταν εν τέλει ενήμερος για τη «λίστα Λαγκάρντ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι στις 22/8/2011 πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τη φοροδιαφυγή, στην οποία συμμετείχαν οι «Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλος, Ηλ. Πλασκοβίτης, Ρ. Βάρτζελη, Χρ. Παπουτσής, Π. Οικονόμου και Μιλτ. Παπαϊωάννου». Εκεί συζητήθηκε το θέμα των ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, χωρίς όμως να γίνει αναφορά στη «λίστα Λαγκάρντ»!


Πολλοί βουλευτές πάντως έκαναν λόγο για πολλές αντιφάσεις, αλλά και για κατάθεση η οποία περισσότερο θολώνει τα νερά παρά διαφωτίζει την υπόθεση.


Γιώργος Λυκουρέντζος, δημοκρατία

Σχόλια