Ο Τέρενς Κουίκ για μεταγραφές πρωτοετών και τελειοφοίτων φοιτητών..

Την άμεση υπογραφή της υπουργικής απόφασης που απαιτείται προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ο νόμος περί μετεγγραφών πρωτοετών και τελειόφοιτων φοιτητών, οι οποίοι πληρώνουν σε χρόνο και σε χρήμα την απαράδεκτη και αναιτιολόγητη κωλυσιεργία του αρμόδιου Υπουργού, ζητά με Ερώτησή του προς τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή του νομού Φθιώτιδας διά του εκπροσώπου της Νίκου Καλτσά,
«αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι στόχος των Υπουργών που συνυπέγραψαν των προαναφερόμενο νόμο ήταν η αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η άρση των αδικιών αλλά και η διευκόλυνση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται βαρύτατα από την κρίση, είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά».

«Δεδομένου του ότι, οι δυνάμενοι δικαιούχοι ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά δεν θα έπρεπε να επισπεύσετε την υπογραφή της απόφασης ώστε να ληφθεί σε χρόνο σύγχρονο με το ακαδημαϊκό έτος του 2013;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να ενημερωθεί για το χρόνο λήψης και δημοσιοποίησης της προαναφερόμενης απόφασης.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: Ν.4115/2013 ΠΕΡΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Κύριε Υπουργέ,
Στις 29 Ιανουαρίου του παρόντος έτους, οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας, συνυπογράψατε το Ν.4115/2013 (ΦΕΚ 24 Α’ 30/1/2013) που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Με λύπη μου ωστόσο διαπιστώνω ότι τόσο ο ίδιος ο νόμος όσο και πολλές διατάξεις του, ιδιαιτέρως αυτές που αφορούν στη μετεγγραφή των πρωτοετών και των τελειοφοίτων φοιτητών (αρ. 34 παρ. 19 και εδάφια β και γ) δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος σε χρόνο και χρήματα των σπουδαστών και των οικογενειών τους.

Κενό γράμμα παραμένει και το εδάφιο ε, που σαφώς ορίζει ότι «η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησης της μεταφοράς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή του νομού Φθιώτιδας διά του εκπροσώπου της Νίκου Καλτσά, «αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι στόχος των Υπουργών που συνυπέγραψαν των προαναφερόμενο νόμο ήταν η αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η άρση των αδικιών αλλά και η διευκόλυνση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται βαρύτατα από την κρίση, είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά».

Κατόπιν όλων τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Εφόσον η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται από την ψήφιση του νόμου και εφόσον για την εφαρμογή της προβλέπεται ρητά, η θέσπιση ΚΥΑ, είστε σε θέση να μας γνωρίσετε το χρόνο λήψης και δημοσιοποίησης αυτής της απόφασης;

2.Δεδομένου του ότι, οι δυνάμενοι δικαιούχοι ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά δεν θα έπρεπε να επισπεύσετε την υπογραφή της απόφασης ώστε να ληφθεί σε χρόνο σύγχρονο με το ακαδημαϊκό έτος του 2013;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Σχόλια