Μπουκάρουν με μπουλντόζες στις Κυπριακές τράπεζες για τις καταθέσεις τους – Πανικός στα ΑΤΜ

Πανικό έχει προκαλέσει στους Κύπριους η συμφωνία του Eurogroup η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων “κούρεμα” των καταθέσεων.
Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες- καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Εκεί όμως διαπίστωσαν πως το σύστημα δεν λειτουργούσε.


Ο Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «για να αποφευχθούν τα χειρότερα τα συνεργατικά θα παραμείνουν σήμερα κλειστά».
Τελικά, αργότερα γνωστοποιήθηκε πως οι τράπεζες επιτρέπουν την ανάληψη ποσού μέχρι 600 ευρώ από τα ΑΤΜ.
Ωστόσο, ο πανικός ήταν τόσο μεγάλος που κάποιος έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει ακόμα κι εκσκαφέα ωστε να μπει σε υποκατάστημα τράπεζας.Ο πολίτης φώναζε πανικόβλητος να του ανοίξουν την πόρτα, για να πάρει τις καταθέσεις του.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία προβλέπει κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και, συγκεκριμένα, εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Πηγή:newsit.gr
olympia.gr

Σχόλια