Χρειάζεται μια μόνο μεταρρύθμιση.

Αν θα πρέπει να αλλάξει κάτι στην οικονομία, αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας των Τραπεζών.
Οι τράπεζες δεν παράγουν χρήμα, οι τράπεζες και ποιο συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες των Τραπεζών, είναι απλώς οι διαχειριστές του δικού μας χρήματος.
Και δεν είναι κακό που υπάρχουν τράπεζες ή τραπεζίτες, το κακό είναι ότι έχουν οι ίδιοι το δικαίωμα να επενδύουν τα δικά μας λεφτά σε δικές τους επιχειρήσεις.
Αυτό είναι που θα πρέπει οπωσδήποτε να απαγορευτεί.

Το επάγγελμα του τραπεζίτη θα πρέπει να γίνει αποκλειστικό, όποιος επιλέγει να έχει μετοχές σε τράπεζες ή να είναι ιδιοκτήτης τράπεζας δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ασκήσει καμιά άλλη επαγγελματική ή επενδυτική δραστηριότητα, ούτε και να έχει το δικαίωμα απόκτησης άλλων περιουσιακών στοιχείων, πέραν των κερδών του από την δραστηριότητα του ως τραπεζίτης.
Το Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει των τραπεζιτών και των Τραπεζών είναι η βασική αιτία της καταρρεύσεις των κρατικών οικονομιών.
Είναι παράλογο να χρηματοδοτεί με τα λεφτά των καταθετών ο εκάστοτε τραπεζίτης ή τράπεζα, άλλες δικές τους επαγγελματικές δραστηριότητες.
Σήμερα, την ίδια στιγμή που η μια μετά την άλλη καταρρέουν οι ιδιοκτήτες των τραπεζών έχουν μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις στις οποίες φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να μεταφέρουν υπό μορφή φτηνών δανείων τα κέρδη των τραπεζών.
Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνεται αμέσως μόλις μια τράπεζα παρουσιάζει πρόβλημα, θα έπρεπε να ήταν η εκποίηση για λογαριασμό της τράπεζας του συνόλου των περιουσιών στοιχείων των ιδιοκτητών των Τραπεζών οπουδήποτε και αν είναι αυτά.
Τώρα έχουμε  από την μια πλευρά πτωχευμένες τράπεζες τις οποίες θα πρέπει να σώσουμε με τα δικά μας χρήματα και ταυτόχρονα πλούσιους τραπεζίτες με ένα σωρό άλλες υγιείς εταιρείες οι οποίοι αναμένουν το πότε θα ξαναβρούν ρευστό στα ταμεία των τραπεζών τους με το οποίο θα υποστηρίξουν ξανά τις εκτός τραπεζών επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Ας μην κοροϊδευόμαστε.
Χρειάζεται μια μόνο μεταρρύθμιση για να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι.
Να απαγορευτεί στους ιδιοκτήτες των Τραπεζών, ανεξαρτήτως ποσοστού, να ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα πέραν του τραπεζίτη και αμέσως μόλις μια τράπεζα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, να εκποιούνται αυτόματα άλλα τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε μετόχου τράπεζας, μικρού ή μεγάλου.
Αυτό θα βάλει τα πράγματα στην σωστή τους βάση, μια για πάντα.
Αυτή την μεταρρύθμιση ποιος πολιτικός  θα την αποφασίσει;
Κανένας: Γιατί κανένας δεν έχει τα κότσια ούτε να την προτείνει ως μεταρρύθμιση. 
Φαιηγιάν.

Σχόλια