Κατώτερος μισθός...τι λέει το μνημόνιο

4.1 Μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών
Το σύστημα καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο θα αναμορφωθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να διασφαλιστεί ότι η δυναμική των μισθών υποστηρίζει την απασχόληση ενώ θέτει και ένα επίπεδο εισοδήματος από εργασία.
Η μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει στο να θέσει ένα νομοθετημένο σύστημα κατώτερου μισθού για όλη την επικράτεια το οποίο και να αποτελεί το νομικά ελάχιστο δεσμευτικό επίπεδο μισθού.
Οι διαπραγματεύσεις για εργασιακές συμφωνίες και συμβάσεις κάθε είδους και επιπέδου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δεσμευτικό ελάχιστο μισθό. Από τη θέσπιση αυτής της μεταρρύθμισης, η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι δεσμευτική μόνο για τα υπογράφοντα μέρη όσον αφορά στους μισθούς, τα επιδόματα και λοιπές άμεσες ρήτρες αμοιβής. Ο ελάχιστος κατώτερος μισθός θα νομοθετηθεί από την Κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και ανεξάρτητους ειδικούς, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Η μεταρρύθμιση θα ορίσει επίσης με ποιο τρόπο θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία η οικονομική κατάσταση και η κατάσταση στην αγορά εργασίας ώστε να διασφαλιστεί πως θα διασφαλιστούν οι στόχοι της υποστήριξης της απασχόλησης και της εξασφάλισης του εισοδήματος από εργασία.
Πριν από την εκταμίευση,
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα πλαίσιο προβλέψεων της μεταρρύθμισης του πλαισίου του κατώτερου μισθού όπως περιγράφηκε παραπάνω, με σκοπό οι απαραίτητες αλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Q1-2013 το αργότερο
1. Με αυτή την μεταρρύθμιση, ο βασικός μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης που τώρα είναι συνδεδεμένα με την ΓΣΣΕ, θα ξεκινήσουν να ορίζονται κατά τρόπο νόμοθετικό, χωρίς να υπερβούν το τρέχον επίπεδό τους κατά την διάρκεια του προγράμματος, με χωρίς άλλο νομοθετημένο επίπεδο επιδομάτων. Το νομοθετημένο σύστημα ελάχιστου μισθού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το Q1-2013.
2. Από το Q1-2014, η Κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτερου μισθού με σκοπό πιθανές βελτιώσεις πάνω στην απλότητά του και την αποτελεσματικότητα στη προώθηση της απασχόλησης και της μάχης έναντι της ανεργίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σχόλια