ΣΧΕΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ…

πολιτικό χρονογράφημα
Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης
Το παν είναι να έχεις σ αυτήν τη ζωή «σχέδιο». Σχέδιο Μάρσαλ, σχέδιο Ανάν, σχέδιο Ξενοκράτης, σχέδιο Καλλικράτης, σχέδιο Καποδίστριας, σχέδιο Περσέας, σχέδιο Ιφιγένεια, σχέδιο Ξένιος Ζευς, σχέδιο Ήλιος, σχέδιο Αθηνά αλλά και προϊστορία με σχέδιο Περικλής, σχέδιο Πυθία, σχέδιο Προμηθέας, σχέδιο, σχέδιο , σχέδιο…
Μας έχετε πρήξει στα «σχέδια», τα τελευταία 50-60 χρόνια και είστε τόσο άχρηστοι, που ούτε σχέδιο πόλης δεν αξιωθήκατε να φτιάξατε κι έχετε ταράξει «Προμηθείς» και «Πυθίες» και «Δίες» και «Αθηνές». Κοιτάξτε να φάνε οι μαθητές καμιά τυρόπιτα μήπως γλιτώσουν τη
λιποθυμία κι αφήστε τα μεγαλεπίβολα σχέδια σας, τους «εξορθολογισμούς» και τις «διορθώσεις».
Ότι «βρωμιά» πάει να γίνει σε οποιοδήποτε επίπεδο βαφτίζεται με κάποιο Θεό ή ημίθεο, του κολλάνε και το ουσιαστικό «σχέδιο» από μπροστά κι όποιον πάρει ο Χάρος…
Συγκεκριμένα με το σχέδιο Ήλιος ο «Χάρος» παίρνει το φυσικό περβάλλον, με το σχέδιο Καλλικράτης την ελληνική ύπαιθρο, με το σχέδιο Ανάν την Κύπρο, με το σχέδιο Αθηνά τους Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες και με το σχέδιο Ξένιος Ζευς τους …Πακιστανούς!!!
Όπου ακούτε για «σχέδιο» να φυλάγεστε. Διαλύουνε το Σύμπαν οι «σχεδιάζοντες» τα σχέδια, μόνο να έχετε το νου σας.
Ευτυχώς βέβαια δε «μασάμε» πια μ αυτά, διότι είναι τόσο πολύ έμπλεοι «δημοκρατίας» οι «σχεδιάζοντες» τύποι που…αφού σχεδιάζουν τα «σχέδια»,στη συνέχεια τα βγάζουν σε … «διαβούλευση». Δε τον δέρνει τον Πακιστανό άμεσα, το διαβουλεύεται πρώτα, συμφωνεί ο Πακιστανός και μετά τις «τρώει». Δεν κλείνουν άμεσα τα μισά Πανεπιστήμια, αλλά το διαβουλεύεσαι πρώτα με τους ενδιαφερόμενους για κανένα μήνα, ρίχνουν μερικά «καντήλια» μέσω διαδικτύου οι «ενδιαφερόμενοι και μετά το κλείνουν το Πανεπιστημίου. Πολύ γουστάρω να παίρνω μέρος σε κάθε «διαβούλευση». Νιώθω να ζω στο «Χρυσό Αιώνα» του Περικλή. Τόση «δημοκρατία» πια, ούτε στη Βουλή των Πεντακοσίων τον 5ο π.Χ Αιώνα δεν «κυκλοφορούσε».
Ε, αν κάποιο «σχέδιο» δεν ευοδωθεί άμεσα, για οποιονδήποτε λόγο ή μάλλον απρόοπτο –βλέπε σχέδιο Ανάν- μπορεί να περιμένει λίγο. Άλλωστε όλοι οι υπέρμαχοι του εν λόγω «Σχεδίου»έγιναν Πρόεδροι μετά Μνημονίου βεβαίως, βεβαίως- βλέπε Γιωργάκη-Χάρβαρντ και Αναστασιάδη. Και μην ξεχνάμε δημοκρατικά πάντα βεβαίως-βεβαίως. Εκλεγμένοι «πανηγυρικά» άπαντες από τους «λαούς» τους.
Κι αν απορείτε από ποιους «λαούς» εκλέγονται οι «ηγέτες» τύπου «Γιωργάκη» και «Αναστασιάδη» από εκείνους ντε, που ενημερώνονται για τα διάφορα «σωτήρια»σχέδια τους –καλή ώρα- από έντυπα «έγκυρα» και «υπεύθυνα», τα οποία σου δίνουν και κουπόνια εκπτωτικά για ουίσκι σε «σκυλάδικα», κουπόνια για λάδια αυτοκινήτου και για σερβιετάκια με…φτερά.
Θ αλλάξω γνώμη για τα πάσης φύσεως «σχέδια», αν σταματήσουν να τα βαφτίζουν με ονόματα αρχαιοελληνικών Θεών και τα που με πιο απλά λόγια. Για παράδειγμα το σχέδιο Αθηνά το λένε σχέδιο «διαλύω την Παιδεία», σχέδιο Καλλικράτης «διαλύω την ύπαιθρο», σχέδιο Ανάν «πουλώ την Κύπρο», σχέδιο Ήλιος «πουλώ ρεύμα (στους Γερμανούς, εννοείται), σχέδιο Μάρσαλ «η Αγγλική αποικία, γίνεται Αμερικανική» σχέδιο Ξένιος Ζευς «δέρνω τον Πακιστανό»κλπ.
Πέστε μωρέ την αλήθεια κι αφήστε τα «σχέδια». Τι σας φταίει ο Περικλής, ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης, ο Ήλιος κι η Αθηνά;
istor.tzanakis@gmail.com

Σχόλια