Η... γάτα με το ποντίκι στο Δημόσιο!

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζεται αυτό τον καιρό στο Δημόσιο. Την ώρα που στο Μνημόνιο 3 οι απολύσεις περιγράφονται με τον καμουφλαρισμένο τρόπο του “όσοι δεν μπορέσουν να βρουν μια άλλη θέση σε κρατική υπηρεσία θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα” οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μπροστα στο δίλημμα «η μετακινείστε ή πάτε σπίτια σας»! Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, είχε συνάντησή με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που προχθες
άφησε ορθάνοικτο το θέμα των απολύσεων μιλωντας στην «Ανατροπή» του Mega.Ο κ. Μανιτάκης από τη μεριά του ισχυρίστηκε ότι το «παζάρι» που γίνεται με την τρόικα είναι για να πειστούν οι δανειστές ότι η διαθεσιμότητα σε συνδιασμό με τις συνταξιοδοτήσεις θα μειώσουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Εν τω μεταξύ, στους 660.100 ανέρχονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, σύμφωνα με τις Μηνιαίες Δημοσιεύσεις Στοιχείων για τις προσλήψεις - μεταφορές - αποχωρήσεις του τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης (Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος) και την απάντηση του Αντώνη Μανιτάκη στη Βουλή σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου για το προσωπικό της Γενικής Κυβέρνησης την 1η Οκτωβρίου 2012.
Αναλυτικότερα, σε 667.733 άτομα ανερχόταν το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού την 1η Οκτωβρίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από αίτημα του κ. Τσίπρα. Με βάση τις Μηνιαίες Δημοσιεύσεις Στοιχείων, σύμφωνα με τις οποίες τον Οκτώβριο 2012 αποχώρησαν 1.176 άτομα, τον Νοέμβριο 2012 αποχώρησαν 2.046 υπάλληλοι και τον Δεκέμβριο 2012 αποχώρησαν 4.411, ο προηγούμενος χρόνος «έκλεισε» με το Δημόσιο να έχει 660.100 υπαλλήλους.

Προσλήψεις το 2012
Για τον αριθμό των προσλήψεων στη Γενική Κυβέρνηση ανά κατηγορία από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως την 31η Οκτωβρίου 2012, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημερώνει ότι ως προς το τακτικό προσωπικό (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα υπήρξαν 3.793 νέες καταχωρίσεις στη βάση δεδομένων του υπουργείου, 393 καταχωρίσεις για μεταφορές και εντάξεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου από φορεί,ς καθώς και 70 καταχωρίσεις για επαναφορά στην υπηρεσία υπαλλήλων που είχαν προηγουμένως παραιτηθεί προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Ως προς το προσωπικό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου στον Τακτικό Προϋπολογισμό, από 1ης Ιανουαρίου 2012 έως 31 Οκτωβρίου 2012 χορηγήθηκαν 29.041 εγκρίσεις. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι μετακλητοί υπάλληλοι.
Εν τω μεταξύ, εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιγράφει την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των 1.981 υπαλλήλων. Η μετάταξη των υπαλλήλων θα γίνει με βάση τη μοριοδότηση των κριτηρίων, σε συνδυασμό με τις δηλούμενες για κάθε θέση προτιμήσεις. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων - υπεύθυνων δηλώσεων λήγει στις 13 Μαρτίου.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Σχόλια