Ήταν ένα προληπτικό χτύπημα;

Ο διεθνής τύπος ασχολείται σήμερα με τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Συρία, τις κατηγορίες για μαύρους λογαριασμούς της κυβέρνησης Ραχόι και την συνεχιζόμενη αστάθεια στην Αίγυπτο.
Η Frankfurter Rundschau αναζητεί τους λόγους που ώθησαν το Ισραήλ στην αεροπορική επιχείρηση: «Μήπως επρόκειτο για προειδοποίηση στη Δαμασκό να μην παραχωρήσει το οπλοστάσιό της στη φιλοϊρανική Χισμπολάχ; Ή μήπως έχουμε να κάνουμε με τον προπομπό μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη διαλυμένη από τον εμφύλιο Συρία; Οι κίνδυνοι στη Συρία είναι δύσκολο να υπολογιστούν, διότι υπάρχουν πολλοί “παίκτες“ που έχουν λόγο και ρόλο στις εξελίξεις. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι οι γειτονικές στη Συρία χώρες, η Ιορδανία και ο Λίβανος έχουν θέσει σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις τους.
Ο εμφύλιος στη Συρία ήταν και παραμένει, πολύ περισσότερα από μια απλή τοπική διένεξη. Η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ υπογραμμίζει με τον πλέον δραματικό τρόπο τον κίνδυνο κλιμάκωσης, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Εύλογα διερωτάται κανείς γιατί το Ισραήλ παρεμβαίνει σε αυτή τη χρονική στιγμή και μάλιστα γνωρίζοντας ότι το τοπίο είναι θολό. Μια εξήγηση θα ήταν ότι πραγματικά θέλει να παρεμποδίσει τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στο Λίβανο. Ή ότι λίγο πριν την κατάρρευση του καθεστώτος Ασάντ η αβεβαιότητα του τι θα απογίνουν τα συριακά όπλα μαζικής καταστροφής έχει αυξηθεί. Deutsche Welle

Σχόλια