Εντείνονται οι πιέσεις προς την Κύπρο

Το Eurogroup παρέπεμψε το ζήτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, μετά τις θετικές για την Αθήνα δηλώσεις του επικεφαλής Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αφού βέβαια προηγηθεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και για την πορεία της ιρλανδικής οικονομίας, ενώ αναφορικά με την Κύπρο σημείωσε ότι οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στον έλεγχο για το αν οι κυπριακές αρχές εφαρμόζουν σωστά το σχετικό νομικό πλαίσιο. Τον έλεγχο αυτό θα πρέπει, σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ, να αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία.
Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές
Γερούν Ντέισελμπλουμ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Eurogroup
Γερούν Ντέισελμπλουμ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο EurogroupΑυτός είναι και ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση μπλοκάρει τις συζητήσεις για την δανειακή βοήθεια προς την Λευκωσία. Κατόπιν γερμανικών πιέσεων, οι υπουργοί της ευρωζώνης αποφάσισαν «την αποστολή ενός ανεξάρτητου οργανισμού, ο οποίος θα καταγράψει αξιόπιστα την εφαρμογή στην Κύπρο των προδιαγραφών για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος», όπως υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν άφησε αμφιβολίες για τη διάσωση της Κύπρου. «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση για την Κύπρο. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές προκειμένου να επεξεργαστούμε την καλύτερη δυνατή λύση και είμαι βέβαιος ότι η γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί σε αυτό», τόνισε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.
«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο»
Aπό παλαιότερη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Γιάννη Σιαρλή στις Βρυξέλλες Aπό παλαιότερη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Γιάννη Σιαρλή στις Βρυξέλλες
Από την άλλη πλευρά, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών δεν κατανοεί τις γερμανικές επιφυλάξεις. Επανέλαβε πολλές φορές ότι είναι καθαρός ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας του. Πέραν τούτου, «η Κύπρος έκανε όλα όσα εκκλήθη να κάνει», είπε ο κ. Σιαρλή, απορρίπτοντας εικοτολογίες που θέλουν καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες και ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης.
«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο» είπε ο κύπριος υπουργός και μαζί του συμφώνησε και ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου γνωρίζει ότι τέτοιου είδους συζητήσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα και προκαλούν ανασφάλεια στους καταθέτες, οι οποίοι προβαίνουν σε μαζική ανάληψη των καταθέσεών τους.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλησε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Christoph Hasselbach / Σταμάτης Ασημένιος, Deutsche Welle

Σχόλια