Τον τιμούν έξω από τα πάτρια εδάφη

Μεγάλη τιμή για τον Νίκο Γκάλη ο οποίος διεκδικεί μια θέση στο Πάνθεον της ιστορίας του Παγκόσμιου Μπάσκετ
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Διεκδικεί μια ακόμη θέση στο πάνθεον της ιστορίας του παγκόσμιου  μπάσκετ.
Ο λόγος; Μα φυσικά για τον άνθρωπο που το όνομα του είναι συνώνυμο εδώ στην Ελλάδα με το πιο επιτυχημένο ομαδικό άθλημα όλων των εποχών... Όλοι καταλάβατε πως πρόκειται για τον Νίκο Γκάλη!
Ο Γκάλης που λατρεύτηκε από τους Έλληνες φιλάθλους, τιμήθηκε  από τη FIBA (μπαίνοντας στο Hall of Fame το 2007) και τώρα διεκδικεί μια θέση στο Hall of Fame, για να μπει κι αυτός στην «παρέα» των Τσάμπερλεν, Ράσελ, Μάτζικ Τζόνσον, Τζόρνταν κ.α δεν έχει τιμηθεί ακόμη από την ελληνική Πολιτεία.
Με αφορμή την υποψηφιότητα του στο Hall of Fame του ιδρύματος Νέισμιθ της Μασαχουσέτης, απατώντας (σε ραδιοφωνική εκπομπή) γιατί στην Ελλάδα δεν τιμήθηκε δεόντως εκείνος απάντησε, «Ας βλέπουν τους ξένους, μήπως και ντρέπονται λίγο. Εμένα όμως μ' ενδιαφέρει τι ξέρει ο κόσμος για μένα, δεν είμαι άνθρωπος που ασχολείται με το ποιος θα με τιμήσει. Ο κόσμος είναι ακόμη θερμός απέναντί μου».
Στην παρέα του Τζόρνταν και του Μάτζικ
Ο Μεγάλος Έλληνας καλαθοσφαιριστής είναι υποψήφιος προς ένταξη στο Hall of Fame του ιδρύματος Νέισμιθ της Μασαχουσέτης, που αποτελεί διαχρονική και πλέον έγκυρη και περίβλεπτη ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ.
Το όνομα του συγκαταλέγεται σε μια λίστα 13 προσωπικοτήτων από το χώρο του αθλήματος (εκτός ΗΠΑ, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ακολουθούνται και άλλες διαδικασίες) από τις οποίες η Διεθνής Επιτροπή του Ιδρύματος θα αναδείξει ύστερα από ψηφοφορία τον έναν και μοναδικό που ενταχθεί με την κλάση του 2013 στο Hall of Fame. Το αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο στο περιθώριο του All Star Game του NBA.
Για την είσοδό του στο «Hall of Fame» σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Μεγάλος Έλληνας αθλητής είπε: «Έχω μπει στο ευρωπαϊκό ''Hall of Fame'', αλλά το αμερικανικό είναι η κορυφή. Δεν υπάρχει πιο… top απ' αυτό. Πάντως δεν συγκρίνεται με τις ομαδικές επιτυχίες. Το μπάσκετ δεν είναι τένις. Θέλω να πω ότι δεν συγκρίνεται με το Ευρωμπάσκετ του '87 και δεν μου δίνει τη χαρά που μου έδωσαν εκείνες οι νίκες του παρελθόντος».
Δυνατοί αντίπαλοι

 Ο Νίκος Γκάλης, πάντως πρέπει να τα βάλει με πολύ δυνατούς αντιπάλους.
Τους θρυλικούς παίχτες Βλάντε Ντίβατς, Όσκαρ Σμιντ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Μίκι Μπέρκοβιτς και Ταλ Μπρόντι, αλλά και προπονητές Βλαντιμίρ Κοντράσον, Ράνκο Ζεράβιτσα, Μανουέλ «Λόλο» Σάινθ, Τόγκο Σοάρες, Τιάνγκο Πάσος, Λίντσεϊ Γκέιζ.
«Γνωρίζετε όλοι την πορεία του Ντίβατς και την πολύ καλή καριέρα του. 
Είναι και ο Όσκαρ Σμιντ και όλοι οι άλλοι που είναι μεγάλοι παίκτες. Είναι τιμή που βρίσκομαι ανάμεσά τους».
Μεγάλη τιμή
Σε κάθε περίπτωση και μόνο το γεγονός ότι ο Γκάλης περιλαμβάνεται στη λίστα τν υποψηφίων αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο και κατ’ επέκταση για το ελληνικό μπάσκετ.
 Αν και η προσφορά του μεγάλου Έλληνα άσσου έχει ήδη τύχει διεθνούς αναγνώρισης με την ένταξη του το 2007 στο νεοσύστατο Hall of Fame της FIBA, εντούτοις το Hall of Fame του ιδρύματος Νέισμιθ έχει μεγαλύτερη αίγλη.
«Σίγουρα είναι η μεγαλύτερη τιμή για οποιονδήποτε μπασκετμπολίστα. Όταν ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ στη Νέα Υόρκη, πού να φανταζόμουν ότι τώρα θα συζητούσαμε κάτι τέτοιο;
Ούτε που θα το σκεφτόμουν… Είναι το μεγαλύτερο όνειρο για κάθε αθλητή. Είναι απίστευτο, αν σκεφτείς ποια ονόματα βρίσκονται εκεί. Δεν έχω αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα, με τιμά και μόνο που είμαι υποψήφιος», είπε ο Νίκος Γκάλης.

Σχόλια