Ποιοί ΔΕΝ θέλουν να έχει βιομηχανικούς πελάτες, ή ισχύ βάσης, η ΔΕΗ;

 
Η σύντομη απάντηση είναι αυτοί οι ίδιοι που φόρεσαν τον Ζερβό στην ΔΕΗ το 2009, και οι ίδιοι που τον ξαναφόρεσαν στον Σαμαρά το 2011. Ο κ. Ζερβός είναι "Πρόεδρος" της EWEA, του συνδέσμου που προωθεί αιολικά. Διαφημιστικός οργανισμός για ανεμογεννήτριες. Λόμπυ, πώς το λένε;  Και ο άνθρωπος, δεν είναι αγράμματος, αλλά είναι μάλλον άσχετος σε μικροοικονομικά ηλεκτροπαραγωγής, σε ηλεκτροπαραγωγή, σε διαχείριση, σε χρηματοοικονομική διαχέιριση -- άσε βιομηχανία, για αυτόν είναι κάτι "ξενο" και μάλλον "κακό".  Αλλά ξέρει από λόμπυινγκ αιολικών. Για αυτό τον έβαλαν. Να "απελευθερώσει" την ΔΕΗ και να πουλήσει όσα αιολικά προλάβει.  Σαν να βάλετε εμένα προϊστάμενο της ...ΕΛΕΤΑΕΝ (της Ελληνικής EWEA). (Θα είχαν πάει όλοι τους στην Μπουρκίνα Φάσο διακοπές για να γλυτώσουν). Πάντως, η λύση, δεν είναι να μην έχει βιομηχανικούς πελάτες η ΔΕΗ, η λύση είναι να έχει φτηνή (με τα σύγχρονα μέσα και περιορισμούς, και χωρίς ανώμαλες ιδεοληψίες Πράσινων πλασιέ) ηλεκτροπαραγωγή.
 


Σε όποια χώρα του κόσμου κι αν πάτε,  θα δείτε ότι η ζήτηση για ρεύμα αλλάζει κατά την διάρκεια της ημέρας.  Ο άνθρωπος είναι ξύπνιος την μέρα και κοιμάται την νύχτα., και όταν δεν κοιμάται χρειάζεται φως για να ...βλέπει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ισχύς την μέρα από ότι την νύχτα. Και επειδή η ισχύς είναι εργοστάσια που παράγουν ρεύμα, ή πρέπει να δουλεύουν περισσότερο την ημέρα, ή πρέπει να μπαίνουν κι άλλες μονάδες στο δίκτυο, όταν υπάρχει ζήτηση. Αυτό είναι συνήθως πιο ακριβό και μπελαλίδικο. Για να μειωθεί η διαφορά μεταξύ "αιχμής" και "βάσης" είτε διοικητικά, είτε με οικονομικά κίνητρα, ενθαρρύνονται οι καταναλωτές να καταναλώνουν την νύχτα, ή τους παρακαλάμε να μην καταναλώνουν 2-5 τα μεσημέρια του καλοκαιριού, αν δεν επαρκεί η διαθέσιμη ισχύς αιχμής. Αν πείθαμε το κόσμο να κοιμάται νύχτα εκ περιτροπής, ή να μην ζεσταίνεται το καλοκαίρι, ή να μην θέλει ρεύμα παρά όταν θέλει κάποιος τρίτος, πχ η ΔΕΗ, ή η ΕΛΕΤΑΕΝ, φυσικά όλα αυτά θα ήταν περιττά, θα είχαμε ρεύμα μόνο εάν φυσάει, ή εάν έχει ήλιο, και έαν είχε πολύ αέρα θα ήταν φτηνό, και εάν είχε λίγο αέρα ακριβό. Μόνο μην χρειαστεί να πάτε στον οδοντίατρο σούρουπο χωρίς αέρα... Ή να έχετε βιομηχανία. Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται σε ποσότητες να δουλέψει ένα ...τσιμεντάδικο, ούτε έχουν οι οδονογιατροί λεφτά για μπαταρίες για τον τροχό όταν δεν φυσάει.
 
Η άποψη του Ζερβού, ότι η ΔΕΗ θα ήταν κερδισμένη χωρίς βιομηχανικούς πελάτες,  βασικά δηλώνει ότι είναι ακατάλληλος για την θέση του. Βλέπει ένα κομμάτι των αποτελεσμάτων, αλλά ξεχνάει ΓΙΑΤΙ έχει ακριβύνει το ρεύμα του, και γιατί οι ενεργειακές επιλογές και οι επενδυτικές προτεραιότητές του είναι μάλλον φαιδρές.  Αν ο στόχος της ΔΕΗ είναι να χρηματοδοτεί χωματουργικά των Πράσινων Μουράτογλου στην Κρήτη, να του αναθέσουμε τον Εθνικό Κήπο, ή καμία χωματερή.  Αλλά ο κ. Ζερβός δεν ήρθε να φτιάξει την ΔΕΗ αλλά για να την "απελευθερώσει", και να σπρώχνει αιολικά προς όφελος ΞΕΝΩΝ "επενδυτών" και καταναλωτών. Όμως η ισχύς βάσης είναι (εμπειρικά, αποδεδειγμένα) πιο φθηνή από την ισχύ αιχμής, και εάν υπάρχει βιομηχανία να την χρησιμοποιεί, η φθηνή ισχύ βάσης είναι φθηνό ρεύμα και για το πόπολο.  Ποτέ δεν θα φτιάχναμε ένα ...πυρηνικό ή μία λιθανθρακική για την θεία μου στο χωριό. Αλλά εάν τα είχαμε, θα είχαμε ΟΛΟΙ το φθηνό ρεύμα τους. Αλλά τον Ζερβό (ή τον Μουράτογλου της EDF) δεν τον νοιάζει το ρεύμα, πόσο μάλλον το φθηνό ρεύμα, επομένως... Τι δεν καταλαβαίνετε;  

Το βασικό επιχείρημα κατά των ΑΠΕ είναι ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ισχύ βάσης. 'Oλοι οι Πράσινοι Παπαγάλοι, σοβαροφανείς και μη, προσπαθούν να πείσουν είτε με υποσχέσεις μελλοντολογικής τεχνολογίας, "είτε δια της επαναλήψεως", ότι "δεν χρειάζεται ισχύς βάσης"(!) και ότι είναι μύθος του ανθρακικού και πυρηνικού λόμπυ ότι χρειάζεται ισχύς βάσης. Ρωτήστε τον Ζερβό για τις απόψεις του!  Θα σας πει για αιολικά, και αντλησιοταμιεύσεις -- μπορεί, σήμερα, να μην πει για τσάμπα ρεύμα με πρίζες από τον ουρανό, έχει την ΕΛΕΤΑΕΝ  και την ΔΕΗ Ανανεώσιμες (τέως ΕΛΕΤΑΕΝ!) να λένε τέτοιες αρλούμπες. Η ηλεκτροδότηση της Ελλάδας είναι σε χέρια νυν και τέως αιολικών πλασιέ. Και τα αιολικά, πουθενά, δεν ηλεκτροδοτούν ο,τιδήποτε. Ούτε στην Γερμανία


Να η ηλεκτροδότηση της Γερμανίας το 2012 (και η εμπειρία της Πράσινης Καλιφόρνιας).  Έμπρακτη απόδειξη ότι οι Πράσινοι είναι παραμυθάδες, ή προωθούν Νέα Κοινωνία χωρίς ρεύμα (που πάει σε άλλα που δεν με αφορούν, εμένα μού αρέσει να ζω χωρίς ρεύμα, χαχαάχα). H Γερμανία, με απίθανη προσπάθεια και κόστος, κατάφερε να μειώσει την χρήση αερίου, ίσως και κάρβουνου, για ισχύ αιχμής το καλοκαίρι του 2012 με τα φωτοβολταϊκά της. Με τα αιολικά της δεν κατάφερε τίποτα. Φύσηξε πολύ τον χειμώνα και παρ' ολίγον να ψήσει τα δίκτυα της Πολωνίας και της Τσεχίας. Αυτό κατάφερε. Όσο για "αντηλσιοταμίευση", συγγνώμη δεν φαίνεται. Μονο οι πολλές εξαγωγές-εισαγωγές φαίνονται. Εξάγουν ισχύ αιχμής, και εισάγουν ισχύ βάσης. Να' να καλά τα κάρβουνα και τα πυρηνικά των γειτόνων (όπως ακριβώς και στην Καλιφόρνια). 


http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/01/blog-post_3563.html?spref=fb

Σχόλια