Ο Ερντογάν χρηματοδοτεί το τζαμί στην Αθήνα !

Δύο τουρκικά αιτήματα, ένα νέο και ένα παλιό, έδωσαν το στίγμα της χθεσινής πρώτης (άτυπης) συνάντησης του τούρκου με τον έλληνα Πρωθυπουργό στην Ντόχα του Κατάρ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία για τους 240 ιεροδιδασκάλους της Θράκης που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, καθώς και να λειτουργήσει ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα.
Στα θετικά της συνάντησης, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε καλό κλίμα, ήταν η γενική επισκόπηση διμερών ζητημάτων, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν επισήμως κατά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά και κλιμακίου υπουργών στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα στις 4 και 5 Μαρτίου για τη δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας. Λεπτομέρειες, εξάλλου, για τη διακυβερνητική διάσκεψη αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή με τον τούρκο ομόλογό του στο Μόναχο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ». «Είναι σαφές πως υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και η θέληση να συζητηθούν και να επιλυθούν», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος, πάντως, ερωτηθείς αν έθεσε θέμα ΑΟΖ στον τούρκο ομόλογό του, απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι συζήτησαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων τον Μάρτιο.
Στη χθεσινή συνάντηση, η οποία έγινε παρουσία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Αντ. Σαμαρά, πρέσβη Σταύρου Βασιλόπουλου, φαίνεται ότι κυριάρχησε η συζήτηση για τα μειονοτικά και για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή. Ο τούρκος Πρωθυπουργός, σε μια κίνηση που διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν αναμενόμενη, δεδομένης της επίσημης δυσαρέσκειας που εξέφρασε η Αγκυρα για την τροπολογία που αφορά τους ιμάμηδες της Θράκης, έθεσε το θέμα στον Αντώνη Σαμαρά.
Ζήτησε μάλιστα την απόσυρση της ρύθμισης, η οποία ορίζει ότι οι ιεροδιδάσκαλοι στη Θράκη θα είναι υπάλληλοι της ελληνικής Πολιτείας (και όχι λάθρα αμειβόμενοι από το τουρκικό προξενείο), για να πάρει την απάντηση από τον έλληνα Πρωθυπουργό ότι η πρωτοβουλία είναι θετική και ρυθμίζει τα ζητήματα υπέρ της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο ζήτημα έθεσε προ ημερών και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε και το θέμα της καθυστέρησης στην λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα, θέμα το οποίο έχει περάσει από τη Βουλή αλλά έχει μείνει στα χαρτιά. «Μου είπε πως πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους κι εγώ του είπα πως δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας. Ο κ. Σαμαράς επέδειξε θετική στάση», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τη «Χουριέτ».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτιδα του μουσουλμανικού στοιχείου στην Ελλάδα, και μάλιστα εκτός των περιοχών επιρροής της (Θράκη, Ρόδος). Σημειώνεται ότι το θέμα είχε θέσει για πρώτη φορά δημόσια ο Τ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάιο του 2010.
Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται να συζητήθηκε και το ζήτημα της μετατροπής του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παρότι ο τούρκος Πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αρκέστηκε να επισημάνει ότι «μπορεί να ανοίξει».
tanea.gr
http://kipoka.wordpress.com/

Σχόλια