Πιθανή η εξεταστική...

Βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού σκηνικού αποτελεί η είδηση της ποινικής δίωξης που άσκησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, και άλλων δύο μελών της επιτροπής, που ξαναφέρνει με εμφαντικό τρόπο στο προσκήνιο τις αποκαλύψεις της «Ε» για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τη συζήτηση περί πολιτικών ευθυνών του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο.
Παράγοντες της κυβέρνησης έλεγαν χθες
στην «Ε» ότι «αν και το Μαξίμου δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου» και προσέθεταν ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα υποστηρίξει πλέον ο κ. Γεωργίου για τις πολιτικές εντολές που ελάμβανε την επίμαχη περίοδο». Πρέπει να τονιστεί ότι κανένα κόμμα -πλην του ΠΑΣΟΚ- δεν είχε αντιδράσει έως αργά χθες βράδυ. Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι «οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε βαθιά κρίση και οι μεγάλες και δύσκολες επιλογές που έγιναν και γίνονται για τη διαχείρισή της και την έξοδο από αυτήν δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ζητήματα ποινικού δικαίου», αλλά και ότι «οι θεωρίες της συνωμοσίας για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην κρίση και οι θεωρίες του "από μηχανής Θεού" που θα τη βγάλει μαγικά και χωρίς κόπο από αυτήν, εκθέτουν τη χώρα και τους πολίτες σε μεγάλο κίνδυνο και προσπαθούν να ανακόψουν τη μόνη εφικτή, υπεύθυνη και ασφαλή εθνική στρατηγική».
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν είχε ξεσπάσει το θέμα μέσω των δηλώσεων της Ζωής Γεωργαντά στην «Ε», η τότε αντιπολίτευση, με πρωταγωνιστή την τότε αξιωματική αντιπολίτευση Ν.Δ., είχε αντιδράσει έντονα, αναδεικνύοντας την ανάγκη διερεύνησης των πολιτικών ευθυνών των Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο.
«Απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την κυβέρνηση, καθώς μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος του 2009» έλεγε τότε επισήμως η Ν.Δ., μάλιστα επικαλούνταν και την έκθεση της Επιτροπής για την Αξιολόγηση των Δημοσιονομικών Στοιχείων, την οποία είχε συστήσει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η οποία τον Φεβρουάριο του 2010 βρήκε πολύ χαμηλότερο το έλλειμμα του 2009 σε σχέση με τα τότε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αργότερα βεβαίως η θέση της Ν.Δ. άλλαξε, με αποκορύφωμα τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Απρίλιο του 2012 (λίγο πριν από τις εκλογές) ο Αντ. Σαμαράς στη «Wall Street Journal» και στην οποία αναγνώριζε ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν κοντά στο 15%, κάτι που ωστόσο είχε αποδώσει στην αδράνεια των πρώτων έξι μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου. Βεβαίως, ο κ. Σαμαράς κατά την προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη είχε δεσμευθεί «για μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο», θέση που άλλαξε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής γι' αυτό καθαυτό το θέμα.
Οπως ωστόσο προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Μαξίμου θα έρθει αντιμέτωπο με την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. που επέμενε για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο και προσφάτως αντέδρασε έντονα στη δήλωση Στουρνάρα περί «καταστροφικής διετίας 2007 - 2009». Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή έλεγαν χθες στην «Ε»: «Ας αφήσουμε την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. να αντιδράσουν. Ωστόσο, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους». 
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=337988

Σχόλια