Αντιεισαγγελέας (υπό την ομπρέλα Τέντε) για τη διαφθορά στο Δημόσιο

Με 105 άρθρα κατατέθηκε χθες στη Βουλή πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης. Με γενικό τίτλο «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις», προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή αλλαγές σε μια σειρά διατάξεων που αφορούν τον Κώδικα περί Ναρκωτικών, τον Σωφρονιστικό Κώδικα και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μεταξύ των διατάξεων είναι και αυτή που αφορά τον ορισμό εισαγγελέα Διαφθοράς, ο οποίος θα οριστεί στις δύο μεγαλύτερες Εισαγγελίες της χώρας, δηλαδή στις Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελικός λειτουργός θα πρέπει να έχει βαθμό αντεισαγγελέα Εφετών και θα ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Στο έργο του θα συνεπικουρείται από τουλάχιστον δύο εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Εφετών και θα εποπτεύεται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τα αδικήματα τα οποία θα είναι στην αρμοδιότητά του είναι εκείνα που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου -τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το κράτος-, αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει την κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων των επίορκων υπαλλήλων τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΔΕΚΟ, κρατικοί υπάλληλοι κ.λπ.). Ταυτόχρονα στους επίορκους δημόσιους λειτουργούς θα επιβάλλεται υποχρεωτικά χρηματική ποινή στο 50πλάσιο του ωφελήματος. Για την περαίωση τέτοιων υποθέσεων ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, η τήρηση των οποίων θα συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για την προαγωγή των δικαστών.


Πιο αυστηρό

Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για τις ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, οι οποίες τιμωρούνται κατά περίπτωση με πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών ή με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή που κυμαίνεται από 50.000 έως 1.000.000 ευρώ. Επιπλέον, δίδεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών. Σημειώνεται ότι προβλέπεται η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων δραστών μεταμελήσουν και αποφασίσουν να συνδράμουν ουσιαστικά στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων και τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών. Προβλέπεται ακόμη και μετά την αμετάκλητη καταδίκη η δυνατότητα στον μεταμεληθέντα να απολυθεί από τις φυλακές! Η ένορκη κατάθεση του μάρτυρα παραμένει μυστική και φυλάσσεται σε ειδικό αρχείο της Εισαγγελίας Εφετών.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ακόμη και η δράση μυστικών αστυνομικών ή και ιδιωτών, οι οποίοι θα παρακολουθούν «εκ των έσω» τα κυκλώματα ναρκωτικών και καθορίζεται το πλαίσιο των ενεργειών τους. Για παράδειγμα, δεν απαγορεύεται να συμμετέχουν στη συσκευασία ναρκωτικών, δεν μπορούν όμως να πωλούν ή να συντάσσουν συνταγογραφήσεις.

Βάσω Παλαιού, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια