Αβραάμ Λίνκολν και Ευάγγελος Βενιζέλος

του Αναστασίου Φαραντάτου, Σχη ε.α.<55
Ποια σχέση μπορεί να έχει ο Αβραάμ Λίνκολν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Απολύτως καμμία. Ή όχι;


Σε λίγες ημέρες θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες η βιογραφική ταινία «Λίνκολν», σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Χθες είδαμε τον Ε. Βενιζέλο να πρωταγωνιστεί σε ένα θέατρο στη βουλή, όπου χωρίς καμμία συναίσθηση δήλωσε από βήματος: «Μήπως δεν έχω
ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπ. Αμύνης; Βεβαίως και έχω. Είναι δυνατόν να μην έχω; Πώς πήγαινα στο ΝΑΤΟ; Πώς πήγαινα στην ΕΕ;…Άντε καλέ! Πώς τά ΄χω!»


Ας δούμε μερικά στοιχεία από τη ζωή των δύο ανδρών για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.


Ο Α. Λίνκολν ήταν γιος αγρότη ενώ ο Ε. Βενιζέλος γιος δικηγόρου.


Ο Α. Λίνκολν υπηρέτησε στον στρατό και έφθασε μέχρι τον βαθμό του Λοχαγού. Υπήρξε δηλαδή αξιωματικός. Ο Ε. Βενιζέλος δεν ξέρουμε αν υπηρέτησε και που. Ξέρουμε όμως ότι ως ΥΕΘΑ αποκαλούσε τους αξιωματικούς «αυτιστικούς»!! Μάλιστα αν ο Λίνκολν ήταν Λοχαγός επί υπουργίας Βενιζέλου θα είχε καταδικασθεί σε οικονομική εξαθλίωση αφού εγκατέλειψε το στράτευμα στον βαθμό του Λοχαγού!


Ο Α. Λίνκολν αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας των ΗΠΑ ενώ ο Ε. Βενιζέλος αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αποτυχημένου πολιτικού αρχηγού, που βούλιαξε το κόμμα του και το σίγουρο είναι ότι σε 50-100 χρόνια ούτε που θα αναφέρεται το όνομά του.


Υπάρχει όμως κάτι που συνδέει τους δύο άνδρες; Αν π.χ. ο Ε. Βενιζέλος λεγόταν Μπενίζ Ελόν, θα έλεγε ίσως κάποιος ότι έχουν κοινή καταγωγή. Δεν είναι όμως αυτό.


Όταν υπηρετούσα στο ΓΕΣ, στο Τμήμα Χειρισμού Κρίσεων, θυμάμαι ότι όλοι οι υπολογιστές είχαν απενεργοποιημένες τις θύρες USB και τα DVD/CD writer ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα κακόβουλης μεταφοράς αρχείων από τους Η/Υ προς τα έξω. Ειδικά για τα Άκρως Απόρρητα ΕΤΝΑ, όπου ανήκουν από πλευράς διαβάθμισης τα αμυντικά σχέδια της χώρας, ο εξουσιοδοτημένος επιτελής δεν μπορούσε να πάρει κανένα έγγραφο στο γραφείο του, παρά να μεταβεί στον ειδικό θάλαμο φύλαξης των ΕΤΝΑ-Άκρως Απορρήτων, με συνοδεία του υπευθύνου αξιωματικού και επί τόπου να μελετήσει τα σχέδια. Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς ο πρώην ΥΕΘΑ Ε. Βενιζέλος είχε μεταφέρει τα αμυντικά σχέδια, για τα οποία εκαυχάτο ότι τα μελετούσε στο σπίτι του!


Να είναι τόσον ανόητος, ώστε να το παραδέχεται δημοσίως; Μην μας κάνει εντύπωση! Θα σας θυμίσω ότι λίγο μετά τα θλιβερά γεγονότα των Ιμίων, ο νεοφώτιστος τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωνε με απολογητικό ύφος: «μου λέγανε για Εθνικούς Κανόνες Εμπλοκής. Πού να ξέρω εγώ τι είναι οι κανόνες εμπλοκής αφού ήμουν πρόεδρος μιας κυβέρνησης λίγων ημερών;». Βέβαια σε προηγμένα κράτη αν κάποιος δεν γνωρίζει τι είναι οι ΕΚΕ (ROE=Rules Of Engagement) δεν μπορεί να προσληφθεί ούτε για καθαριστής στις τουαλέτες του υπουργείου άμυνας!


Το περίεργο στην όλη υπόθεση των δηλώσεων Βενιζέλου είναι ότι δεν έχει παρέμβει ούτε ο εισαγγελέας αλλά ούτε και το ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει κάποια ΕΔΕ για να εξακριβώσει πώς έχει στην κατοχή του και στην ιδιωτική του κατοικία ένας πρώην ΥΕΘΑ τα Άκρως Απόρρητα Αμυντικά Σχέδια της χώρας σε ψηφιακή μορφή!! Αν επρόκειτο για κάποιον εύελπι θα είχε πέσει επάνω του σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και θα ζητούσε την αποπομπή του από τη Σχολή, ή μήπως όχι;


Βεβαίως στη συνέχεια ο Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να ανασκευάσει την αρχική του δήλωση λέγοντας: «Φτάσαμε τώρα να έχουμε στερηθεί παντελώς και την αίσθηση του χιούμορ και την αίσθηση των μεγεθών. Έχω άτυπα ψηφιακά αντίγραφα και άτυπα συμβατικά αντίγραφα από τη θητεία μου στο υπουργείο Άμυνας»


Εν ολίγοις την γκάφα που αρχικά έκανε, αναφερόμενος σε κατοχή των Άκρως Απορρήτων Αμυντικών Σχεδίων της χώρας, προσπάθησε να την ανασκευάσει μιλώντας γενικά για κατοχή ατύπων αντιγράφων από τη θητεία του ως ΥΕΘΑ. Και εδώ έρχεται η φράση που συνδέει τον Αβραάμ Λίνκολν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Είχε πει λοιπόν ο Α. Λίνκολν: «Είναι καλύτερα να είσαι σιωπηλός και να θεωρείσαι βλάκας παρά να μιλάς και να αίρεις κάθε αμφιβολία»


Και αυτό κ. Βενιζέλε όσο και να προσπαθήσετε δεν θα μπορέσετε να το ανασκευάσετε.


Εκτός και αν δεχθείτε ότι εγώ δεν ανήκω σε αυτούς που φτάσανε να έχουν στερηθεί παντελώς την αίσθηση του χιούμορ!


Σχόλια