Στο Eurogroup της Πέμπτης οι τελικές αποφάσεις για χρέος και δόση

Σήμερα το πρωί, και πριν από το άνοιγμα των αγορών, αναμένεται να εκδοθεί η ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας για την επαναγορά των ομολόγων, μέσω της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 20 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε σήμερα το μεσημέρι και όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αργά την Τρίτη, «το βιβλίο αποκλείεται να ξανανοίξει». Ο ίδιος χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως «τεχνικά επιτυχημένη», χωρίς, όμως, να προσδιορίσει επακριβώς αυτόν τον όρο. Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επαναγοράς, και σύμφωνα με τον αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών με γνώση στις διαπραγματεύσεις, «σήμερα δεν υπήρξαν αποφάσεις, μόνο ενημερώθηκαν οι εταίροι. Τεχνικά η διαδικασία ήταν επιτυχημένη, αλλά το θέμα είναι να γίνει και πολιτικά δεκτή την ερχόμενη Πέμπτη», οπότε και θα κριθεί το θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Επίσης, στο Eurogroup αύριο αναμένεται να συζητηθεί το εάν θα χορηγηθούν στη χώρα μας επιπλέον κεφάλαια από τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν αρχικά εγκριθεί για να γίνουν οι επαναγορές. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διαδικασία επαναγοράς συγκέντρωσε περισσότερα από 31 δισ. ευρώ.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, αλλά σημείωσε ότι τα περαιτέρω σχόλιά της θα τα κάνει στις ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές.
"Το σχόλιό μου θα το κάνω στους ευρωπαίους εταίρους και τα άλλα μέλη της Τρόικας, αλλά προς το παρόν μπορώ μόνον να χαιρετίσω τα αποτελέσματα που υπήρξαν από την επαναγορά χρέους", δήλωσε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Κολομβία.

Σχόλια