Ο Ηρώδης, η Ηλεία και η φορολογία

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Τον ιερό τόπο της Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία χιλιάδες χρόνια πριν τον «Μεγάλο Στοχαστή» που θα μας έκανε Πρότυπο Νομό Πράσινης Ανάπτυξης και τους άλλους Πρωθυπουργούς των τελευταίων δεκαετιών που μας υποσχέθηκαν πολλά και δεν έκαναν τίποτα…τον είχε επισκεφθεί και ο Ηρώδης ο Μέγας, αυτός ο Ηρώδης που σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο έσφαξε τα νήπια  για να εξολοθρεύσει τον νεογέννητο Ιησού.
Το 18 π.Χ. ο Ηρώδης, ενώ ταξίδευε προς την Ρώμη, βρέθηκε στην Ηλεία.
Εκεί φρόντισε να δωρίσει μεγάλα ποσά στους Ηλείους προκειμένου να αναστηλωθεί το κύρος των Ολυμπιακών αγώνων. Οι Ηλείοι ανταποδίδοντας, του ανέθεσαν τιμητικά την Προεδρία των αγώνων.(1) Σήμερα βέβαια στην Ηλεία αναζητούμε άλλους «επενδυτές» οι οποίοι είναι αμφίβολο αν θα είναι γενναιόδωροι σαν τον Ηρώδη.

Ο Ηρώδης, υποτελής κι αυτός στους Ρωμαίους, εκτός από αιμοσταγής και αδίστακτος, που συμμάχησε με όλους προκειμένου να αναρριχηθεί και να παραμείνει στην εξουσία, έκανε και πολλά έργα Ανάπτυξης, αφού ο Οκταβιανός Αύγουστος μετά τη νίκη επί του Αντώνιου στο Άκτιο, του είχε παραχωρήσει το 50% των εσόδων από τα ορυχεία χαλκού της Κύπρου!!
Ο ίδιος βέβαια  δεν φορολογούσε τους υπηκόους του τα χρόνια των ισχνών αγελάδων (ύφεση το λέμε σήμερα) , όταν δηλαδή δεν είχαν εισοδήματα από τις καλλιέργειές τους. Τους φορολογούσε τις χρονιές που είχαν κέρδη.
Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, όταν πληροφορήθηκε τη Γέννηση του Χριστού, διέταξε τους στρατιώτες του να σφάξουν όλα τα νήπια της περιοχής της Βηθλεέμ, γιατί φοβόταν ότι ο Ιησούς θα του έπαιρνε το θρόνο, καθώς εν τω μεταξύ γνώριζε και τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης ότι"στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας θα γεννηθεί ο νέος βασιλιάς των Ιουδαίων, Καὶ σύ, Βηθλέεμ γῆ Ἰούδα, οὐδαμῶς ἐλαχίστη εἶ ἐν τοῖς ἡγεμόσιν Ἰούδα· ἐκ σοῦ γὰρ ἐξελεύσεται ἡγούμενος, ὅστις ποιμανεῖ τὸν λαόν μου τὸν Ἰσραήλ".
Ο ίδιος, τις τελευταίες ημέρες είναι στην επικαιρότητα, όχι μόνο γιατί πλησιάζουν τα Χριστούγεννα αλλά και εξαιτίας του φορολογικού νομοσχεδίου Στουρνάρα, στο οποίο δόθηκε από το σύνολο του τύπου η ονομασία : «Ηρώδειο φορολογικό νομοσχέδιο» και το οποίο, παρά τις κυβερνητικές αναδιπλώσεις, προσπαθεί η Τρόικα να το εφαρμόσει στον ήδη βαρύτατα υπερφορολογημένο ελληνικό λαό.
Καταργείται το αφορολόγητο για τα παιδιά σε μια χώρα με υπογεννητικότητα και άνεργους νέους που αδυνατούν να κάνουν οικογένειαΣε μια χώρα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί ο εθνικός παραγωγικός κορμός της τα επόμενα χρόνια, σε μια χώρα που πολλοί (!!) ασχολούνται με τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες αλλά δεν απαντούν στο ερώτημα :
Ποια είναι  πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα από τους νέους που δεν μπορούν να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια και παιδιά, από τους νέους γονείς που δεν μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους και να καλύψουν βασικές τους ανάγκες;
Η Ηλεία με το 33,6% του πληθυσμού της κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας, τι να περιμένει από τα νέα μέτρα; Hρώδης είναι εδώ ξανά!!
Το  έ­να  στα τρία νοι­κο­κυ­ριά  στην Ηλεία ήταν  φτω­χό, ήδη από το 2009 με βά­ση τους ε­πί­ση­μους ο­ρι­σμούς ΕΛ.ΣΤΑΤ και Eurostat και  το κα­τά κε­φα­λήν Α­ΕΠ της Ηλείας κα­τα­γρά­φει ση­μα­ντι­κή υ­στέ­ρη­ση έ­να­ντι ό­λων σχε­δόν των νο­μών και πε­ρι­φε­ρειών της χώ­ρας (11,174 ευ­ρώ το 2009, έ­να­ντι 14,332 ευ­ρώ για την Πε­ρι­φέ­ρεια Δυ­τι­κής Ελλά­δας και 20,531 ευ­ρώ για το σύ­νο­λο της χώ­ρας). Με άλ­λα λό­για, το κα­τά κε­φα­λήν Α­ΕΠ της Ηλείας α­πο­τε­λούσε μό­λις το 54,4% του α­ντί­στοι­χου με­γέ­θους στο σύ­νο­λο της χώ­ρας.  Ει­δι­κό­τε­ρα, δε, τα τε­λευ­ταία χρό­νια η φτώ­χεια με­τα­το­πί­ζε­ται α­πό την ο­μά­δα των η­λι­κιω­μέ­νων προς τα νεότε­ρα ζευ­γά­ρια με παι­διά αλ­λά και προς τους νέ­ους ερ­γα­ζο­μέ­νους. Διευ­ρύ­νε­ται και η παι­δι­κή φτώ­χεια στην πε­ριο­χή, (παι­διά κά­τω των 15 ε­τών) που με βά­ση την ΕΛ.ΣΤΑΤ αυ­ξή­θη­κε κα­τά 4 ε­κα­το­στιαίες μο­νά­δες με­τά το 2006, φθά­νο­ντας στο 39,5% το 2010.
Στην Ελλάδα  το 2011, το  ποσοστό πληθυσμού που αδυνατεί να καλύψει σημαντικά υλικά αγαθά, ανήλθε σε 15,2%. Στην Ηλεία σίγουρα το ποσοστό θα είναι υπερδιπλάσιο. Κι όταν μιλάμε για άτομα που αδυνατούν να καλύψουν σημαντικά υλικά αγαθά εννοούμε αυτά που αδυνατούν να καλύψουν τέσσερα από τα ακόλουθα εννέα αγαθά:
1) ενοίκιο ή εξόφληση δανείου 2) θέρμανση 3) απρόοπτα έξοδα 4) διατροφή με κρέας ή ψάρι κάθε δύο ημέρες 5) διακοπές εκτός οικίας για μία εβδομάδα 6) αυτοκίνητο 7) πλυντήριο ρούχων 8) έγχρωμη τηλεόραση 9) τηλέφωνο.
Στοιχεία του 2012 δεν έχουμε ακόμα, αλλά δεν χρειάζεται, γιατί τα βλέπουμε όλοι δίπλα μας καθημερινά. Βλέπουμε την οικονομική εξαθλίωση των νέων που ενώ μένουν με τους γονείς τους, θα φορολογούνται αυτοτελώς, ακόμα κι αν έχουν μηδενικό εισόδημα (με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που είναι 3.000 ευρώπαρά το γεγονός πως τους συντηρεί ακόμα με τεράστιες στερήσεις η οικογένειά τους. Οι γάμοι έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως και οι γεννήσεις. Οι γονείς (και γονείς δεν είναι μόνο οι πολύτεκνοι) αδυνατούν να ζήσουν τα παιδιά τους.
Για την αποτρόπαια αυτή πράξη του, να σφάξει δηλαδή, 14.000 νήπια, ο Ηρώδης, από πολλούς σύγχρονους αναλυτές τηλεοπτικών παραθύρων, θα  χαρακτηριζόταν και ως τελείως ΑΝΟΗΤΟΣ ...
θα μπορούσε άλλωστε να τα θεωρήσει ως τεκμήριο και να τα φορολογήσει!!

1 Smith, William, Sir, ed. 1813-1893 A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. By various writers. Ed. by William Smith. Illustrated by numerous engravings on wood. Ann Arbor, Michigan: University of Michigan Library 2005. Vol 2 .HERODES I.page(σελ.) 427

*Δάσκαλος-M.Ed, Nομικός

Σχόλια

  1. http://olympia.gr/2012/11/24/%ce%b7-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bb/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.