Η απογραφή της εθνοκάθαρσης....

Ανήσυχος εμφανίζεται ο αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Alexander Arvizu, καθώς διαπιστώνει κλιμάκωση της εθνικιστικής ρητορικής περί Μεγάλης Αλβανίας, κυρίως από το κυβερνών κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η ένταση αυτή σχετίζεται με τις επικείμενες εκλογές, άλλοι όμως εντάσσουν τη ρητορική αυτή σε ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο των κύκλων που στηρίζουν τον Μπερίσα ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν όμως και άλλοι διπλωματικοί παρατηρητές των αλβανικών εξελίξεων που εκτιμούν πως πίσω από τη ρητορική υπάρχουν συστηματικές δραστηριότητες που αποβλέπουν στη δημιουργία επικίνδυνων προβλημάτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια και το Κόσοβο.
Ως κορυφαία εκδήλωση αυτού του σχεδιασμού αναφέρουν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011, την περασμένη βδομάδα από τα οποία προκύπτει ότι μόνο το 1,5% του πληθυσμού αντιπροσωπεύουν οι εθνικές μειονότητες, με την ελληνική να αντιστοιχεί μόλις στο 0.87% του πληθυσμού από 1.8%. Επισημαίνεται ότι πάνω από το 14% δεν απάντησε από φόβο στις ερωτήσεις για την εθνικότητα. Εκτιμάται ότι μόνο το 5-7% της ελληνικής μειονότητας που εργάζονται στο κράτος υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν.
Η δήλωση διαφορετικής εθνικής καταγωγής επέσυρε μεγάλα πρόστιμα. Πρόβλημα δημιουργείται και με τον περιορισμό των Ορθοδόξων στο θρήσκευμα σε 180.000. από 800.000 που είναι, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά την θετική αρχικά σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αλβανία στερήθηκε την περασμένη βδομάδα το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ.
http://rizopoulospost.com/h-apografh-ths-ethnokatharhs/#axzz2FVCfvBCR

Σχόλια