Νταλάρα: "Τόσο μεγάλη συρρίκνωση δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται για πολύ καιρό σε καμιά δημοκρατική κοινωνία"

Καμιά κοινωνία δεν αντέχει τόσο βαθιά ύφεση
Σε ερώτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με βάση τις προσωπικές εμπειρίες που αποκόμισε από τις επισκέψεις του στην Αθήνα, ο κ. Νταλάρα τόνισε ότι έχουμε μια συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Βρισκόμουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού όταν ανακοινώθηκε πως στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό άνω του 7%.

Τόσο μεγάλη συρρίκνωση δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται για πολύ καιρό σε καμιά δημοκρατική κοινωνία.
Πρέπει η κατάσταση αυτή να αρχίσει να αντιστρέφεται και οι μηχανές ανάπτυξης της χώρας να ξεκινήσουν ξανά. Το υφιστάμενο πρόγραμμα στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα συνεχιστεί το 2013 με ρυθμό 4 έως 5%, επιπροσθέτως της συρρίκνωσης των τελευταίων χρόνων που συνολικά έφθασε σχεδόν το 20%».

«Ασχολούμαι με προβλήματα εξωτερικού χρέους επί 35 χρόνια και μπορώ να σας πω ότι ουδέποτε άλλοτε είδα μια εθνική οικονομία να συρρικνώνεται σε τέτοιο μεγάλο βαθμό επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε ο Τσ.Νταλάρα. «Χρειάζεται λοιπόν οι πάντες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η ελληνική κυβέρνηση και οι αγορές να υποστηρίξουν την ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» πρόσθεσε.
«Πιστεύω, ότι η Αθήνα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά, ίσως, χρειαστεί παράλληλα να αναληφθούν και δεσμεύσεις από μέρους της Ευρωζώνης για πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας του χρόνου, προκειμένου αυτή να παρατείνει για λίγο ακόμα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων της και να έχει μεγαλύτερο περιθώριο για οικονομικές επενδύσεις» είπε ακόμη ο κ. Νταλάρα.
ΑΜΠΕ

Σχόλια