Μείζον θέμα με την ICAP!

Μείζον θέμα προκύπτει με τη συνθήκη Βασιλεία ΙΙ και τα εργαλεία μετρήσεων πιστωτικών κινδύνων. Αφού  από τις 31 Μαίου βγήκαν εκτός Ευρωσυστήματος (αναφερόμαστε στην ECAF) οι εταιρίες Coface Servicos από την Πορτογαλία και Cerv αλλά και η ελληνική ICAP.
Πιο συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι όσα μέσα διαβάθμισης δεν έχουν συμμορφωθεί ως τις 31 Μαίου 2012
με τον ορισμό της αθέτησης (default) που δίδεται από το πλαίσιο Βασιλεία ΙΙ θα εξαιρεθούν ως πηγές του πλαισίου του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας (Eurosystem credit assessment framework – ECAF) μέχρις ότου επιτευχθεί η σχετική συμμόρφωση.
Σε συνέχεια της απόφασης αυτής στις 5 Ιουλίου 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να εξαιρέσει προς το παρόν ως  πηγές του πλαισίου ECAF: ICAP, Coface Servicos Portugal και Cerved.
Το θέμα είναι όμως τι συμβαίνει με τα ratings αυτών για τις τράπεζες των δύο χωρών που ευρέως χρησιμοποιήθηκαν στις αποτιμήσεις. Κι αυτό διότι η ICAP – η οποία σημειωτέον είναι πανταχού παρούσα στην ελληνική αγορά με γερό πελατολόγιο – ήταν εκείνη που έκανε τις αποτιμήσεις των δανείων για λογαριασμό της Blackrock.
Τι έχει συμβεί;
Οι τράπεζες έχουν δώσει ως ενέχυρο δάνεια για 600-700 εταιρίες και οργανισμούς (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) στην ΕΚΤ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Μέσω αυτής της διαδικασίας άντλησαν περίπου 7-8 δις.
Για να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ θα έπρεπε να υπήρχε ένας πιστοποιημένος φορέας αξιολόγησης εκτός τραπεζών ο οποίος θα έπρεπε να αποφασίσει αν ήταν αξιόχρεα (πάνω από bb-) οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που είχαν δώσει τα δάνεια αυτά οι τράπεζες.
Οι τράπεζες σε συνεννόηση με την ICAP επεξεργάστηκαν στοιχεία τέτοια ώστε έβγαινε το αποτέλεσμα που ήθελαν, δηλαδή ότι ήταν αξιόχρεοι. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες άντλησαν ρευστότητα και η ICAP έσοδα (1.000 ευρώ Χ 700 αξιολογήσεις) από το πουθενά.
Όμως οι κουτόφραγκοι της ΕΚΤ ανακάλυψαν τι είχε γίνει και απλά τους είπαν «Δεν μπορεί η χώρα να είναι σε κατάσταση χρεωκοπίας και εσείς να έχετε 700 οντότητες αστεράτες;» «θέλουμε να δούμε τα στοιχεία». Τα είδαν τα στοιχεία και κατάλαβαν τι έχει γίνει.
Τώρα λοιπόν ξεφτιλιστήκαμε και στην ΕΚΤ ότι παντού κάνουμε (Greek Statistics) και αφαίρεσαν προσωρινά την άδεια από την ICAP να κάνει τέτοιου είδους αξιολογήσεις και ζήτησαν τα λεφτά πίσω από τις τράπεζες, οι οποίες τα επέστρεψαν!!!

Σχόλια