Φάτε στην μάπα τον Σόιμπλε....Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, όμως δεν επιτρέπουμε να μας ασκηθεί πίεση


Ο Β. Σόιμπλε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν ΛαγκάρντΣτην ερώτηση για το πώς θα εξυπηρετήσει η Ελλάδα τα χρέη της, εάν δε λάβει την επόμενη δόση έως τις 16 Νοεμβρίου, ο κ. Σόιμπλε δεν δίνει απάντηση, αλλά υπενθυμίζει τα χρονοδιαγράμματα, λέγοντας: «Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τη χρονική πίεση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν την ημερομηνία εδώ και καιρό.
Επιπλέον: όταν έχουμε μία έκθεση της τρόικα, βάσει της οποίας μπορούμε να συστήσουμε συμφωνία επί της εκταμίευσης, μετά θα πρέπει το θέμα να τεθεί στο κοινοβούλιο. Γιατί κι απ’ το κοινοβούλιο δε μπορεί κανείς να αφαιρέσει το δικαίωμα να εξετάσει, να συζητήσει και στη συνέχεια να αποφασίσει. Όλοι εμείς στο Εurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, όμως δεν επιτρέπουμε να μας ασκηθεί πίεση...».
Τρέφω μεγάλο σεβασμό στην κυριαρχία του ελληνικού λαού
Θα πρέπει να αναμένουμε την απόφαση του Bundestag Ο κ. Σόιμπλε αναγνωρίζει ότι η Αθήνα καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα, διευκρινίζει ωστόσο ότι στο πεδίο της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σημειώνονται προβλήματα. «Και γι’ αυτό και δε βλέπουμε ακόμη και τα επιθυμητά αποτελέσματα σ’ ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη», αποφαίνεται ο γερμανός υπουργός.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει σε άλλο σημείο ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος προκειμένου η Ελλάδα να ξαναγίνει ανταγωνιστική. «Πρόκειται για έναν επώδυνο δρόμο. Για την ορθότητα αυτού του δρόμου πρέπει η κυβέρνηση να πείσει τον ελληνικό πληθυσμό. Τρέφω μεγάλο σεβασμό στην κυριαρχία του ελληνικού λαού. Θα πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει εάν θέλει να φέρει τα βάρη. Εμείς δε μπορούμε απαλλάξουμε τους Έλληνες απ’ αυτό».

Deutsche Welle

Σχόλια