«Η ΣΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΩΣ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ»

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΑΠΟ ΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

ΤΟ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Με δραματικές διαπιστώσεις για τη συνεχή υποβάθμιση της Σάμου, λόγω της σκληρής μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης Σαμαρά, ολοκληρώθηκε η νέα επίσκεψη στο νησί του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό τη βουλευτική του εποπτεία και τη συγκεκριμένη Εκλογική Περιφέρεια.

Μαύρες τρύπες στις υποδομές Δημόσιας Υγείας, απαξίωση της Παιδείας με κύριο στόχο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εξόντωση και των δύο βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων της, στέρηση του αγαθού της ναυτιλιακής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα γύρω νησιά και μηδενισμός της αγοραστικής και εμπορικής κίνησης, είναι τα θέματα που κυρίως τέθηκαν στον Τέρενς Κουίκ, από τους αντίστοιχους εκπροσώπους των φορέων που συνάντησε και συνεργάστηκε.

«Τα χωριά τελείωσαν. Παλεύουμε μόνοι μας. Οι Πρόεδροι βάζουμε λεφτά από τη τσέπη μας ακόμα και για τον ασβέστη για τις δεξαμενές ή το κανάβι που θα φτιάξουμε μιας δημοτική βρύση», είπε ένας από τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων.

«Οι Σαμιώτες πρέπει να αγαπάνε παθολογικά το νησί τους για να παραμένουν εδώ, παρά την ανυπαρξία των υποδομών. Η ιδιαίτερη πατρίδα τους είναι παραδομένη στα Μνημόνια και σε μια απάνθρωπη συγκυβέρνηση», δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ στη κάμερα της ΕΡΤ. Και πρόσθεσε:

«Αισθάνθηκα ντροπή με τις εικόνες στο Καρλόβασι, στο τριτοκοσμικό Κέντρο Υγείας που το κρατάνε ακόμα όρθιο οι ελάχιστοι φιλότιμοι γιατροί, νοσοκόμοι και διοικητικοί.

Όπως αισθάνθηκα ιδιαίτερη τιμή που μπήκα μέσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μίλησα με εργαζόμενους, καθηγητές και φοιτητές. Σε τέτοιες εποχές, ένας Βουλευτής δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από ΑΕΙ ήλθε ΤΕΙ, εκτός κι αν είναι του αντιμνημονιακού μπλοκ. Έπαθα σοκ όταν μία εργαζόμενη μου χάρισε ένα μπουκάλι σαμιώτικο κρασί, επειδή πήγα και άκουσα τα ζωτικά προβλήματά τους. Ήταν η μία από τις 4 που έχουν μπει στη λίστα για απόλυση. Τραγικό. Αυτό δεν πρέπει και θα πολεμήσουμε να μη συμβεί».

Αναλυτικότερα:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σε συνάντηση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την εντυπωσιακή συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και φοιτητών, αναλύθηκε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, το μέγιστο πρόβλημα με το γνωστό πολυνομοσχέδιο που οδηγεί άμεσα σε απόλυση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες του, αλλά και για το επικείμενο σχέδιο ΑΘΗΝΑ που αφορά την «αναδιάρθρωση - αναμόρφωση - ανασυγκρότηση» των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχέδιο που πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα με κίνδυνο τη συρρίκνωση ή και κατάργηση Ακαδημαϊκών Τμημάτων στη Σάμο.

Προχθές Τετάρτη έγινε ανοιχτή συγκέντρωση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη.

Επισημαίνεται ότι εκτός της σπουδαίας ακαδημαϊκής προσφοράς του, το Πανεπιστήμιο είναι θέμα πνοής για το Καρλόβασι αφού το κρατά ζωντανό τον οικονομικό ιστό της πόλης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ

Μεγάλα τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει σωρεία Ερωτήσεων και Επίκαιρων Ερωτήσεων εκ μέρους του Τέρενς Κουίκ προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος εμφανίζεται ανίκανος να δώσει λύσεις.

Η υποβάθμιση των παροχών στις υπηρεσίες υγείας έχει πιάσει ιστορικά ρεκόρ, επιστρέφοντας τη Σάμο σε προπολεμικές εποχές.

Το ΕΚΑΒ δεν έχει προσωπικό.

Ραντεβού σε γιατρούς μετά από 2-3 μήνες.

Υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και το γνωστό θέμα της αποπληρωμής εφημερίδων από το 2011.

Επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αναλώσιμα. Παράδειγμα ότι δεν υπάρχουν ούτε φιλμ για ακτινογραφίες.

Ο μεταχειρισμένος (αγοράστηκε δεύτερο χέρι) αξονικός τομογράφος, δεν λειτουργεί.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Σταμάτης Φιλιππής που είναι και Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, παρέδωσε επιστολή με σωρεία θεμάτων, τα οποία θα αναδειχθούν με ξεχωριστή κοινοβουλευτική δράση από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

Οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. Καρλοβάσου έχουν στείλει επιστολή σε όλους τους φορείς του νησιού με αφορμή την μετακίνηση οδηγών ασθενοφόρων από το Κ.Υ προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Στην επιστολή αναφέρουν μεταξύ των άλλων πως «η μετακίνηση αυτή θα αφήσει ακάλυπτες βάρδιες στο Κ.Υ. Καρλοβάσου με αποτέλεσμα λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων του νησιού να αυξάνεται ο κίνδυνος για την ζωή των ασθενών της Περιφέρειας Δυτικής Σάμου αφού αυξάνεται κατά πολύ ο χρόνος μετάβασης και μεταφοράς των περιστατικών από την συγκεκριμένη περιοχή. Ταυτόχρονα δε, όταν το ασθενοφόρο κινείται στη Δυτική Σάμο, η Ανατολική πλευρά του νησιού είναι ακάλυπτη».

Ο ένας γιατρός δεν επαρκεί ούτε για συνταγογράφηση. Ουρές οι αναμένοντες ασθενείς στους διαδρόμους του Κ.Υ. Την ίδια ώρα έχουν αποσπάσεις γιατροί στο Νοσοκομείο στο Βαθύ, για τη κάλυψη κενών θέσεων.


ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Στέλιο Θάνο, συζητήθηκε το οξύτατο πρόβλημα των χρηματοδοτήσεων και το πρόβλημα με τους εργαζόμενους, το οποίο θα γίνει εφιαλτικό μέσα στους επόμενους μήνες.

Μεγάλο ζήτημα είναι και το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που παραμένουν απλήρωτοι.

Επίσης τέθηκε το τεράστιο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με τον Πειραιά και τα Δωδεκάνησα, σε συνδυασμό με τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια.

Νωρίτερα ο Τέρενς Κουίκ, στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Καρλοβασίου, συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και με πολλούς Προέδρους Τοπικών Διαμερισμάτων.

Η προαναγγελθείσα συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Πυθαγορείου αναβλήθηκε για λόγους που δεν αφορούσαν τον Βουλευτή Επικρατείας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΤΑ ΚΑΙ ΚΕ.Φ.Η.

Πολύ χρήσιμη ήταν και η συνάντηση με τους εργαζόμενους στο Δήμο Σάμου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα θέματα που απασχολούν το κλάδο τους, με κυριότερο τον φόβο των επικείμενων απολύσεων εργαζομένων από τους ΟΤΑ και την μεγάλη δυσκολία να...συνταγογραφούνται στο νησί τα φάρμακά τους!

Θέμα υπάρχει επίσης και με τους εργαζομένους στο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΕ.Φ.Η.) οι οποίοι έχουν να πληρωθούν περίπου 6 μήνες.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ

Από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου, προέκυψαν τα δραματική στοιχεία της ισοπέδωσης της εμπορικής δραστηριότητας σε ένα από τα σημαντικά λιμάνια της χώρας.

Δεκάδες καταστήματα έχουν κλείσει τη τελευταία διετία, ενώ οι προβλέψεις μιλάνε για ακόμα μεγαλύτερο λουκέτο τη επερχόμενη χρονιά.

Οι έμποροι έκαναν έκκληση για ρύθμιση χρεών στο ΤΕΒΕ χωρίς πρόστιμα και προκαταβολές, αλλά και για γενναίες δόσεις στα ληξιπρόθεσμα της εφορίας.




Σχόλια