«Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά Ολύμπου»

Ημερίδα με θέμα «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά Ολύμπου», διοργανώνει την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ.  στην Ελάσσονα  (Αίθουσα «Βασιλείου Φαρμάκη»), η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας.

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι οι Δρ. Πασχαλίνα Χατζοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα (Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας)  και θα αναπτύξει το θέμα «Τσάι του βουνού (sideritis) του Όλυμπου:
Προστασία, Διατήρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη», η κ. Ελένη Βογιατζή , καθηγήτρια Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Λάρισας με θέμα «Συγκριτική καλλιέργεια των κυριότερων Αρωματικών και φαρμακευτικών Φυτών Μέντας, Λεβάντας, Ριγάνης, Φασκόμηλου», ο κ. Δημ. Κουρέτας καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Προστιθέμενη αξία αρωματικών φυτών» και ο κ. Γ. Σταυρόπουλος, γεωπόνος  της εταιρίας ΚΟΡΡΕΣ, με θέμα «Βότανα, συνεργασίες, εκχυλίσεις. Έρευνα – Τσάι του βουνού».
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Λάρισας, ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα (Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας)   και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας – Κισσάβου
Τα φυτά αποτελούν ιστορικά τη σημαντικότερη πηγή για την ανίχνευση νέων φαρμακευτικών ουσιών παρά την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στη  χημική σύνθεση νέων φαρμάκων. Από τα 520 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν τη δεκαετία 1983-1994, το 39% ήταν φυσικά προϊόντα ή προέρχονταν από φυσικά προϊόντα.
Η χρήση φυσικών συστατικών ως φαρμακευτικών ουσιών παρουσιάζει σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον καθώς για παράδειγμα το 1999 τα 10 από τα 20 φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις Η.Π.Α. ήταν φυσικής προέλευσης και οι συνολικές τους πωλήσεις ανέρχονταν περίπου στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα λόγω της ιδιομορφίας του κλίματος,  και του εδάφους παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία στη χλωρίδα της. Τα ελληνικά είδη φυτών που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν τα 6.500, από τα οποία τα 1.500 είναι ενδημικά. Ενώ η Γερμανία με έκταση τριπλάσια της Ελλάδας έχει 2.700 είδη και 6 ενδημικά και η Αγγλία με έκταση διπλάσια έχει 1.550 είδη και 16 ενδημικά. Δηλαδή η Ελλάδα παρουσιάζει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών.
Το όραμα της ευρωπαικής οδηγίας ‘Διατροφή για Ζωή’ (nutrition for life) είναι ότι οι αλλαγές στη διατροφική αγωγή που βασίζονται στην ανάπτυξη της επιστήμης της διατροφολογίας και των νέων καινοτόμων μορφών προϊόντων (καινοφανή τρόφιμα), μαζί με τις συνακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν μια σημαντική επίδραση στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και να παρατείνουν την παραγωγική περίοδο της ζωής. Αυτές οι αλλαγές θα συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική μείωση των εξόδων ιατρικής περίθαλψης. Τα φαρμακευτικά φυτά σε αυτή την λογική έχουν πρωτεύοντα ρόλο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φιλοδοξεί να αναδείξει την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών ως σημαντική αγροτική δραστηριότητα στη Θεσσαλία και ετσι κάλεσε να μιλήσουν στην ημερίδα που διοργανώνει πανεπιστημιακούς και ερευνητές καταξιωμένους στη χώρα , με σκοπό να δώσει έμφαση στον τομέα αυτό.
Παιδής  Γ. Αθανάσιος  
Περιφερειακός  Σύμβουλος Θεσσαλίας

Σχόλια