Οι FT αποκαλύπτουν το σχέδιο για την Ελλάδα!

Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την… υποχρεωτική πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, στην πάταξη της διαφθοράς και στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα να επισπευσθεί η αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο συζητείται να περιλαμβάνει βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Αθήνα για δύο επιπλέον χρόνια.
Τα μέτρα αποτελούν την πιο προχωρημένη μέχρι σήμερα επιβολή διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Οι προτάσεις, οι οποίες σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. έχουν την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαιτούν επίσης αυτόματες περικοπές δαπανών σε όλο το φάσμα, αν η Ελλάδα «παρεκκλίνει» από τους αναθεωρημένους στόχους για το έλλειμμα που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης, με βάση αντίγραφο του σχεδίου που εξασφάλισαν οι F.T.
«Είναι σκληρή πρόταση, αλλά είναι ρεαλιστική», σχολίασε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες, Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σκεπτικό απέναντι στα μέτρα.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία χθες, ωστόσο αργότερα Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν πως το σχόλιό του παρερμηνεύθηκε.
Ευρωπαίοι παράγοντες δήλωναν με επιφύλαξη ότι, αν και βρίσκονται κοντά, η τελική συμφωνία για την παράταση του προγράμματος μέχρι το 2016 δεν ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.Σημείωσαν ότι το νέο πρόγραμμα αφορά πρόσθετη βοήθεια 16-18 δισ. ευρώ.
Τα προσχέδια των μνημονίων κατανόησης που θα υπογραφούν στην Αθήνα και έχουν εξασφαλίσει οι F.T. αναφέρουν ότι η διετής παράταση θα δοθεί ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της λιτότητας, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης που χειροτερεύει. Αντί για περικοπές που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει μέτρα ύψους μόνο 1,5% του ΑΕΠ.
«Η βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση απαιτεί επανεξέταση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’ επέκταση της σταδιακής εφαρμογής των μέτρων λιτότητας», αναφέρεται στο ένα 40σέλιδο μνημόνιο. Οι στόχοι για τον προϋπολογισμό, πάντως, δεν έχουν συμπληρωθεί.
Σε ξεχωριστό προσχέδιο μνημονίου μειώνονται οι προβλέψεις για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις κατά το ήμισυ και πλέον. Με βάση τη συμφωνία των 174 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, η Αθήνα επρόκειτο να αντλήσει 19 δισ. ευρώ από πωλήσεις ως τα τέλη του 2015. Στο νέο πρόγραμμα η εκτίμηση αυτή μειώνεται στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των 11,1 δισ. ευρώ προβλέπεται τώρα για το 2016.
Όταν υπογραφούν οι όροι στην Αθήνα, η συζήτηση θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσθετη χρηματοδότηση που χρειάζεται το νέο πρόγραμμα.
Ένας παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις είπε ότι αυτές οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη. «Το όλο ζήτημα της χρηματοδότησης μόλις τώρα αρχίζει», σχολίασε.
Αν και οι αξιωματούχοι έχουν μελετήσει πρόγραμμα επαναγορών ομολόγων, που θα μπορούσε να βοηθήσει για να κλείσει η τρύπα (κατά το οποίο θα αγοράζουν ομόλογα σε χαμηλές τιμές και θα τα αποσύρουν, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πληρωμές χρεών), πολλοί πιστεύουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα κάνει πολύ μικρή διαφορά στις ανάγκες της Ελλάδας.
Αντί αυτού, επικεντρώνονται στη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της ελληνικής διάσωσης, ώστε έτσι να εξασφαλιστούν τα πρόσθετα κεφάλαια.
Εκτός από την υποχρέωση της Ελλάδας να προσλάβει ξένους τεχνοκράτες, στο μονοσέλιδο παράρτημα «μηχανισμοί ενισχυμένης διοίκησης και ελέγχου», που θα αποτελέσει κομμάτι από όσα θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες, προτείνεται επίσης να μεταφέρονται τα όποια πλεονάσματα του ελληνικού προϋπολογισμού σε έναν ειδικό λογαριασμό υπό διεθνή έλεγχο, που θα χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Στο Βερολίνο αυτά τα μέτρα θεωρούνται ουσιώδους σημασίας όχι μόνο για να καθησυχάσουν το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται να αγοράσουν πάγια από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Πάντως, άλλοι παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι η πρόταση δεν έχει παρά πολιτικό κίνητρο.
«Το όλο θέμα είναι πολιτικό», σχολίασε κορυφαίος αξιωματούχος. «Δεν υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που χρειάζεται πολιτικά το Βερολίνο».
euro2day.gr

Σχόλια