Προς μια «λύση πακέτο»;

Ενώ η ευρωζώνη αναζητά λύση στο ελληνικό ζήτημα, η απόφαση για την εκταμίευση τις επόμενης δόσης εκκρεμεί. Το Βερολίνο πάντως φαίνεται να προτιμά «λύση πακέτο» για Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο.
Την ώρα που στην ευρωζώνη αναζητείται όπως όλα δείχνουν μια πολιτική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς η Αθήνα ούτε κατά προσέγγιση δεν πληροί τους όρους που έχουν θέσει οι δανειστές, αναδεικνύονται από τον ευρωπαϊκό τύπο οι διαφορές εντός της τρόικας.
Η ευρωζώνη αυτοσχεδιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας, γράφει το Spiegel, με το ερώτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης να παραμένει αναπάντητο.
Το Βερολίνο παραπέμπει στην έκθεση της τρόικας, ενώ εντείνεται η φημολογία που θέλει τη γερμανική κυβέρνηση να προτιμά «λύση πακέτο» για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου να αποφύγει μεμονωμένες αποφάσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, με δεδομένο το ήδη βεβαρημένο κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Τα αρχικά σχέδια αναμένεται να αλλάξουν

Από την πλευρά των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στόχος είναι να ληφθεί απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως γίνει διεξοδική συζήτηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, όπως φαίνεται τις τελευταίες ώρες, τα αρχικά αυτά σχέδια κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξουν.
Ο πρώτος λόγος αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην Αθήνα ως προς την επίτευξη της συμφωνίας. Αναφορικά με την κατάσταση στην Αθήνα διεξάγονται συζητήσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο μένει να οριστικοποιηθεί ο χρόνος της ανακοίνωσής της. Αυτό αναμένεται να γίνει είτε περί τα τέλη Οκτωβρίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είτε μέσα στο Νοέμβριο, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι των Βρυξελλών. Deutsche Welle

Σχόλια