Απογοήτευση από την Ελλάδα, αισιοδοξία από την Εσθονία..


Kαλά τα νέα από το Ταλίν...
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που έρχονται από τις χώρες της κρίσης, αφού δεν φαίνονται ενθαρρυντικά σημεία ανάκαμψης παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, τις μεταρρυθμίσεις και τις ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς προσπάθειες. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η περίπτωση της Ελλάδας, που δεν φαίνεται ακόμη να έχει καταφέρει να βελτιώσει τους κομβικούς αυτούς οικονομικούς δείκτες.
Σχετικά με το έλλειμμα, η Ελλάδα έχει περάσει σε ακόμη πιο δεινή θέση,αφού αυτό έχει αυξηθεί από το 2010 κατά 0,3%. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης μέχρι το 2020 να έχει μειώσει το χρέος σε 120%.
Εξίσου προβληματικά είναι τα στοιχεία από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Aπό την άλλη πλευρά, η Εσθονία, παρά τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να ελαχιστοποιήσει έλλειμμα και χρέος, αλλά να σημειώνει πλέον θετικά πρόσημα. Πώς τα κατάφερε; Σύμφωνα με τους Εσθονούς, τα μέτρα λιτότητας και περικοπών που εφαρμόστηκαν, αν και επαχθή, κατάφεραν να «αναστήσουν» την πάλαι ποτέ ρημαγμένη εσθονική οικονομία. Christoph Hasselbach / Δήμητρα Κυρανούδη, Deutsche Welle

Σχόλια