Ο Ν. Νικολόπουλος στους Οικονομικούς Εισαγγελείς

ΖΗΤΑΕΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, κ.κ. Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη επισκέφθηκε στα γραφεία του ΣΔΟΕ Αθήνας ο Βουλευτής και συντονιστής του ΚΙΝ.Α. (Κίνημα «Αναγένηση»), Νίκος Ι. Νικολόπουλος.
Ο Νίκος Νικολόπουλος ζήτησε την παρέμβασή τους και την ενδελεχή έρευνα της υπόθεσης με την λίστα των 1991 Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, που αποκαλύφθηκε ότι δύο χρόνια πριν είχε παραδοθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ στον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι παρεδόθη στον αρμόδιο Υπουργό, μέσω της διπλωματικής οδού, δηλαδή μέσω της πλέον επίσημης για Κράτος διαδικασίας.

Περιέργως όμως αντί θεσμικών ενεργειών, ο ίδιος προσωπικά, από τη λίστα αυτή σημείωσε κάποια ονόματα και ζήτησε από τον πολιτικό του φίλο και συνεργάτη Γ. Καπελέρη να τα ελέγξει. Όλους τους άλλους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, τους κράτησε κρυφούς και δεν τους παρέδωσε, όπως όφειλε, στις αρμόδιες δικαστικές και φορολογικές υπηρεσίες για επεξεργασία και έλεγχο. Επίσης πρέπει να υπογραμμισθεί πως αρνιόταν ότι υπήρχε λίστα και ότι την είχε παραδώσει στο ΣΔΟΕ, ενώ είναι πια αδιαμφισβήτητο ότι επί 6 τουλάχιστον μήνες αυτή βρισκόταν «καλά φυλαγμένη» στο συρτάρι του Γραφείου του.
Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αναγέννηση κ. Νικολόπουλος, ζήτησε την έρευνα για το εάν ο Αρχηγός του τρίτου σε δύναμη ελληνικού πολιτικού κόμματος Ευ. Βενιζέλος, χωρίς καμία πλέον θεσμική θέση στο Υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να κατέχει επί πάνω από ένα χρόνο αντίγραφο λίστας που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Δημοσίου. Μπορεί να διακρατεί μια λίστα που περιέχει προσωπικά στοιχεία ελλήνων πολιτών, όταν μάλιστα τα στοιχεία αυτά, ποτέ δεν τέθηκαν τα δύο τελευταία υπ’ όψιν των αρμόδιων Δικαστικών και ελεγκτικών υπηρεσιών για έλεγχο.
Πολύ δε περισσότερο όταν οι και οι υπηρεσίες αυτές τις τελευταίες ημέρες τα αναζητούν επί ματαίω, χωρίς μάλιστα ούτε καν ο σημερινός Υπουργός να είναι ενήμερος για το θέμα.
Ο παραιτηθείς Υφυπουργός Εργασίας κ. Ν. Ι. Νικολόπουλος μετέφερε την απαίτηση των Ελλήνων αλλά και την προσδοκία τους λέγοντας στους κ. Εισαγγελείς.
« Η πλήρης αποκάλυψη όσων συγκάλυψαν επί δύο χρόνια την υπόθεση, όσων απέκρυψαν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές την λίστα, όσων την εξαφάνισαν και κυρίως ο τρόπος που τη διαχειρίστηκαν στο παρασκήνιο, αποτελεί μέγιστη αναγκαιότητα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και προσφορά στην Δημοκρατία και στην Εθνική ασφάλεια, ενώ παράλληλα, κοινοποίησε στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς όλες τις πολυσέλιδες ερωτήσεις του, τις οποίες έχει καταθέσει εδώ και δυο χρόνια στη Βουλή για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Τέλος ο κ. Νικολόπουλος ως πληρεξούσιος του Λαού για πολλά χρόνια στην Εθνική Αντιπροσωπεία μετέφερε την αξίωση των Ελλήνων Πολιτών:
-Να κληθούν άμεσα από τη Δικαιοσύνη οι πρώην Υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος για να μάθουμε γιατί ο Γ. Παπακωνσταντίνου κάλυψε την υπόθεση και ο Ευ. Βενιζέλος κρατούσε τη λίστα στο σπίτι του πάνω από ένα χρόνο χωρίς μάλιστα να τη γνωρίζουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές. Επίσης να κληθούν οι Γ. Καπελέρης και Ι. Διώτης για να εξηγήσουν το ρόλο τους στην υπόθεση αλλά και να ακολουθήσουν οι Γ. Σαχινίδης, Γ. Ζαννιάς και Π. Οικονόμου για να ομολογήσουν εάν και τι παρέλαβε και τι γνώριζε καθένας τους. Ακόμα να κληθεί ο πρώην Γ.Γ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, που γνωρίζει πολλά για τις διαθέσεις του πολιτικού του προϊστάμενου του πρώην Υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την αποκάλυψη και τη φορολόγηση των καταθετών στις Ελβετικές Τράπεζες.
Τέλος να καταθέσουν στον Εισαγγελέα, οι πρώην πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος καθώς και ο εν ενεργεία Α. Σαμαράς για όσα γνώριζαν από τις διεθνείς επαφές τους με τους Γάλλους Πρωθυπουργούς και αξιωματούχους.
Ο κ. Νικολόπουλος έβαλε και μια σειρά ζητημάτων που έχει αναδείξει ο δημόσιος διάλογος και τα όποια «ξεροκέφαλα» ζητούν απαντήσεις και για τούτο πρέπει:
-Να διερευνηθεί πότε και σε ποιον μέσω της διπλωματικής οδού έφτασε η λίστα και αν αυτή πρωτοκολλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και σε ποια υπηρεσία.
-Να διερευνηθεί πόσα και ποια ονόματα δόθηκαν προσωπικά από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για έλεγχο στον Γ. Καπελέρη και τι ύψος των καταθέσεων είχε ο καθένας τους.
-Να διερευνηθεί αν υπάρχει και έχει πρωτοκολληθεί στο Γραφείο Υπουργού Οικονομικών αλλά και στο ΣΔΟΕ εντολή ελέγχου του πρώην Υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου προς το ΣΔΟΕ και να κατατεθεί.
-Να διερευνηθεί πως επελέγησαν από τον Γ. Παπακωνσταντίνου 20 πρόσωπα για έλεγχο και εξαιρέθηκαν οι υπόλοιποι.
-Να διερευνηθεί αν σε αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών ή του ΣΔΟΕ υπάρχει ερώτημα του Γ. Παπακωνσταντίνου για ανάλυση φορολογικού profile καθώς και φορολογικού κινδύνου ελλήνων καταθετών καθώς και αν αυτό ζητήθηκε προφορικά.
Να ζητηθεί από όλους τους αρμοδίους γενικούς διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες της ΚΥ του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και του ΣΔΟΕ, να βεβαιώσουν σχετικά με τα παραπάνω γραπτώς και να κατατεθεί συνολική απάντηση του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα.
Αν έχει γίνει ανάλυση profile, να κατατεθεί η σχετική έκθεση ανάλυσης της αρμόδιας υπηρεσίας.
-Να διερευνηθεί αν εκδόθηκε από τον Γ. Καπελέρη εντολή φορολογικού ελέγχου σχετικά με πρόσωπα που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ, με βάση την εντολή που του έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Αν ναι, να κατατεθούν οι εντολές ελέγχου. Αν όχι, αν κάτι ύποπτο συνέβη.
-Να διερευνηθεί αν και ποια πρόσωπα ελέγχθηκαν βάσει της εντολής Παπακωνσταντίνου προς Καπελέρη, από ποια υπηρεσία και τι πρόστιμα και φόροι καταλογίστηκαν.
Μέσω ποιας διαδικασίας (τακτικός έλεγχος ή περαίωση).
Τι φόροι και πρόστιμα καταλογίστηκαν και τι έχει εισπραχθεί.
Τι εκκρεμεί προς έλεγχο και καταλογισμό.
Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ονόματα των ελεγχομένων από την λίστα Λαγκάρντ, την ελέγχουσα υπηρεσία, τα πρόστιμα και τους φόρους που καταλογίστηκαν, το είδος της εφαρμοσθείσας ελεγκτικής διαδικασίας (τακτικός έλεγχος ή περαίωση), οι εισπραχθέντες φόροι και πρόστιμα, οι εκκρεμείς ακόμη προς έλεγχο και καταλογισμό υποθέσεις.
-Να διερευνηθεί τι έχει γίνει σχετικά με υπόθεση τραπεζικής κατάθεσης 500.000.0000 ευρώ που είχε στο παρελθόν δημοσιευθεί ότι είχε εντοπιστεί.
-Να διερευνηθεί με ποιο τρόπο παραδόθηκε η λίστα στον Ι. Διώτη.
-Να διερευνηθεί αν γνωρίζουν κάτι σχετικά με αυτά οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας ή οι υπηρεσίες τους. Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο.
-Να διερευνηθεί εάν έχει γίνει έρευνα αν το cd του Ι. Διώτη είναι γνήσιο, αν δηλαδή η λίστα έχει εκδοθεί από Η/Υ του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς μεσολάβηση ελληνικού χεριού και που και πότε προκύπτει ότι έγινε η σχετική αντιγραφή.
-Να διερευνηθεί εάν ο Ι. Διώτης διέταξε τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε βάρος προσώπων με βάση το cd που ο ίδιος είχε και ποιους αφορά ο έλεγχος και τι πρόστιμα και φόροι καταλογίστηκαν.
-Να διερευνηθεί γιατί η Ελλάδα, όπως έχει επανειλημμένως γραφεί στον τύπο, διαπραγματευόταν ή διαπραγματεύεται έναντι μικρής φορολόγησης, την ασυλία και την ανωνυμία των ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, χωρίς προηγουμένως να έχει η ίδια ελέγξει και φορολογήσει επί δύο χρόνια όσους καταθέτες στην Ελβετία γνωρίζει από τα στοιχεία και τα έγγραφα που έχει.
-Να διερευνηθεί γιατί ενώ ο Ε. Βενιζέλος έχει δηλώσει στη Βουλή ως Υπουργός Οικονομικών ότι θα αρθούν τα σχετικά εμπόδια και οι καταθέτες της Ελβετίας θα δημοσιοποιηθούν, τούτο έως τώρα δεν έχει γίνει αλλά αντίθετα τίθεται σήμερα ζήτημα νομιμότητας αξιοποίησης της λίστας από τον ίδιο τον Ευ. Βενιζέλο αλλά και από τον Υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη.
-Να διερευνηθεί αν γνώριζε και πότε έμαθε ο Πρωθυπουργός για τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και για τη λίστα Διώτη.
-Να διερευνηθεί αν ιδιώτες κατέχουν τη λίστα αυτή.
-Να διερευνηθεί αν ο Ι. Διώτης παρέδωσε το cd στο διάδοχό του Σ. Στασινόπουλο και αν αυτό έγινε άτυπα και εξωθεσμικά.
-Να μάθει αν θα ζητηθεί η παραπομπή των υπευθύνων και η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την παραπομπή σε δίκη πρώην Υπουργών.
-Να μάθει εάν ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης συμμερίζονται τις απόψεις Βενιζέλου, Διώτη και Μαυραγάνη ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που μας απέστειλε δια της διπλωματικής οδού η Κριστίν Λαγκάρντ.
-Να διερευνηθεί εάν αν για το θέμα του εάν στοιχεία ονομάτων καταθετών σε cd που στέλνονται μέσω της διπλωματικής υπηρεσίας Κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα μπορούν ή όχι να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο στο πλαίσιο φορολογικών και ποινικών υποθέσεων.
Να εξετασθεί εάν έχουν κληθεί τα δύο αυτά τελευταία χρόνια να αποφανθούν τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Κράτους.
Έχουν γνωματεύσεις ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αν όχι πως μπορεί οι Βενιζέλος, Διώτης και Μαυραγάνης να θέτουν τέτοιο θέμα.
-Να εξετασθεί από ειδικό εμπειρογνώμονα αν, το όποιο cd είχε ο Ι. Διώτης, αποτελεί αντίγραφο, ποια η πηγή προέλευσής του και αν σ’ αυτό έχουν γίνει λαθροχειρίες.
-Να διερευνηθεί γιατί ο Γ. Παπακωνσταντίνου, από τη στιγμή που η λίστα έφτασε σ’ αυτόν μέσω της διπλωματικής οδού, δηλαδή επισήμως, και, επομένως, είχε πλήρη αποδεικτική αξία, αυτή παρέμεινε στο συρτάρι.
-Να διερευνηθεί αν έγιναν ή γίνονται ακόμη με βάση τα στοιχεία του cd ύποπτες οικονομικές διευθετήσεις και παίχθηκαν ή παίζονται παιχνίδια εξουσίας, σε βάρος της χώρας.
Εξετάζει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ζητήσει την άμεση σύλληψη των όποιων υπευθύνων, ακόμη και αν είναι πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με προηγούμενη εγκύκλιό του για την σύλληψη των Βουλευτών μελών της Χρυσής Αυγής που διαπράττουν κακουργήματα.
Για τους νομικούς κύκλους είναι δεδομένο ότι ακόμη διαπράττεται το διαρκές και άρα αυτόφωρο κακούργημα της υπεξαγωγής από εκείνους που δεν έχουν παραδώσει το cd επί δύο χρόνια στον Εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ αλλά και το κακούργημα της απιστίας, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου. Επίσης θα διαταχθεί η σύλληψη οποιουδήποτε κρατάει την πρωτότυπη λίστα ή αντίγραφό της, εάν δεν έχει σήμερα θεσμική ιδιότητα ή σχετική αρμοδιότητα.
-Να διερευνηθεί ποια είναι τα πρόσωπα που περιγράφει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα ότι έχουν μαύρες καταθέσεις στην Ελβετία.
-Να μάθει εάν εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα ζητήσει επισήμως από τη Γαλλία την αποστολή νέου cd με τα ονόματα των 1991 ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, ώστε να είναι πέρα από κάθε αμφιβολία χρησιμοποιήσιμο από τις ελληνικές αρχές για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
-Να μάθει εάν ο Υπουργός Οικονομικών ήρθε σε συνεννόηση με τις Γαλλικές Αρχές, αν έχει αποστείλει σ’ αυτές σχετικό έγγραφο και να κατατεθεί το έγγραφό του Υπουργού Οικονομικών προς το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο ζητάει επίσημα και πάλι τη λίστα ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.
Ο Ν. Νικολόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις των Μ.Μ.Ε. ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ είπε προς τους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να μάθουμε τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ των φοροφυγάδων αλλά και κυρίως δημοσίων προσώπων, ώστε να δούμε τι ρόλο έπαιξαν τα πρόσωπα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, σε κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα, τελώντας υπό τον φόβο της αποκάλυψης του ονόματός τους ή συγγενικών τους προσώπων αλλά και να αποτραπεί ανεπανόρθωτη μελλοντική ζημία σε βάρος της χώρας, αν κάποια πρόσωπα, εκβιαζόμενα, ασκούν δημόσια εξουσία».
Η χώρα διασύρεται για άλλη μια φορά διεθνώς, δήλωσε ο συντονιστής του Κινήματος για την Ελληνική Αναγέννηση κ. Ν. Νικολόπουλος, και ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ως «διεθνής ζήτουλας», ξαναζητάει από τους Γάλλους αυτό που είχε δοθεί στον Γ. Παπακωνσταντίνου δύο χρόνια ενωρίτερα, γιατί κάποιοι συγκάλυψαν την υπόθεση.
Τα στοιχεία της κωμωδίας και της παρωδίας, όσον αφορά το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και της διαχείρισης παρακράτους, όσον αφορά τους αρμόδιους πολιτικούς αξιωματούχους, έχουν γίνει ένα κουβάρι, που πρέπει να ξετυλιχθεί από τη Δικαιοσύνη.
Ο Νεοδημοκράτης Βουλευτής Ν. Ι. Νικολόπουλος τέλος καυτηρίασε την πολιτική κάλυψη του παρέχει με τη σιωπή του αλλά και με τις ενέργειές του ο Πρωθυπουργός σε όσους έχουν παρανομήσει.
Δεν μπορεί τόνισε ο Ν. Νικολόπουλος, αντί για το cd Λαγκάρντ να παραδίδεται κάποιο stick στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός να κάνει την υπηρεσία delivery.
Δεν μπορεί να το παραλαμβάνει κάποιο stick σαν να πρόκειται για κάτι το σύνηθες και απολύτως φυσιολογικό.
Δεν γίνεται σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα, να το μεταφέρει τελετουργικά δια του ΓΓ του ΣΔΟΕ στην Δικαιοσύνη.
Αλήθεια γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ζήτησε από τον ίδιο τον κάτοχο του, να το φέρει στις αρχές από τις οποίες το είχε αποκρύψει εδώ και ένα χρόνο, αναρωτήθηκε ο Ν. Νικολόπουλος.
Τι άλλο από πολιτική κάλυψη και συγκάλυψη της υπόθεσης, μπορεί να είναι αυτό αναρωτήθηκε ο Αχαιός.




Σχόλια