Παρέμβαση Εισαγγελέα για το χαράτσι της ΔΕΗ

Διερεύνηση από την Εισαγγελική Αρχή της βασιμότητας της καταγγελίας καταναλωτή για  τέλεση από τους υπευθύνους της ΔΕΗ του εγκλήματος της υπεξαίρεσης, κατά τη διαδικασία απόδοσης του ΕΕΤΗΔΕ στο δημόσιο. Η Εισαγγελία διέταξε διενέργεια προανακριτικών πράξεων από την Αστυνομία, με εξέταση στοιχείων, μαρτύρων, εμπλεκομένων κλπ (N. 4055/2012) .
Η καταγγελία με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2012 προς τον Εισαγγελέα, που την 31/01/2012 είχα δημοσιεύσει εδώ, ήταν η εξής:
Καταναλωτής ο οποίος δήλωσε προς τη ΔΕΗ άρνηση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ, πληρώνοντας μέσω ΑΤΜ την κατανάλωση ΜΟΝΟ του ρεύματος, παρατήρησε στους λογαριασμούς του ότι  αντί η ΔΕΗ να πιστώσει το ποσό στην κατανάλωση ρεύματος, το ΣΥΜΨΗΦΙΣΕ με το ΕΕΤΗΔΕ!!!  Το ίδιο έκανε  και με το ποσό που η ΕΡΤ επέστρεψε  στον καταναλωτή! Να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός του καταναλωτή ήταν  (κατά το μέρος των χρεώσεων υπέρ ΕΡΤ) πιστωτικός, προφανώς  λόγω των απεργιών της  περιόδου εκείνης των εργαζομένων στην  ΕΡΤ.
Ο συμψηφισμός όμως αυτός είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ για τον εξής λόγο:
Συμψηφισμός μπορεί να γίνει ΝΟΜΙΜΑ μόνο ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ  (νομικά λέγεται αναγκαστικός συμψηφισμός και δεν εξαρτάται από την βούλησή σου). Δηλαδή η ΔΕΗ, μπορεί νόμιμα να προτείνει έναντι του καταναλωτή συμψηφισμό, μόνο για απαιτήσεις που είναι ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ.
Δεν μπορεί να προτείνει συμψηφισμό για ΞΕΝΕΣ απαιτήσεις. Το ΕΕΤΗΔΕ όμως ΔΕΝ είναι απαίτηση της ΔΕΗ αλλά του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Συνεπώς ΔΕΝ μπορεί η ΔΕΗ  να συμψηφίσει χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος με ΞΕΝΗ ως προς αυτήν απαίτηση (ΕΕΤΗΔΕ). Αυτό θα μπορούσε να το κάνει μόνο κατόπιν ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ με τον καταναλωτή (αυτό νομικά λέγεται εκούσιος συμψηφισμός).
Το ίδιο ισχύει και με τα χρήματα που  πιστώνει στον καταναλωτή η ΕΡΤ, για τον επιπρόσθετο λόγο, ότι τα χρήματα αυτά ΔΕΝ είναι της ΔΕΗ αλλά του καταναλωτή. Με ποιο αλήθεια δικαίωμα η ΔΕΗ παίρνει τα χρήματα που η ΕΡΤ  επέστρεψε στον καταναλωτή  και τα δίνει για το ΕΕΤΗΔΕ (που δεν είναι καν δική της απαίτηση), χωρίς την έγκριση του καταναλωτή???
Για να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η ΔΕΗ δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να συμψηφίσει χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος με ΞΕΝΗ ως προς αυτήν απαίτηση (ΕΕΤΗΔΕ), θα φέρω ένα παράδειγμα: 
Είναι σα να πάω στη Eurobank η οποία είναι από το νόμο εξουσιοδοτημένη να συνεισπράττει τα τέλη κυκλοφορίας και να καταβάλω στο ταμείο 1.000 ευρώ για την πληρωμή της δόσης του δανείου μου και αντί η Eurobank να τα "ρίξει" στο δάνειο, να "ρίξει" 250 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας και 750 στο δάνειο. Και στον επόμενο λογαριασμό να μου στείλει ειδοποίηση ότι ο λογαριασμός του δανείου παρουσιάζει ανεξόφλητο από τον προηγούμενο μήνα υπόλοιπο 250 ευρώ, ΛΌΓΩ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΞΌΦΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΌΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΊΟΥ...
Η συνέχεια ΕΔΩ

Σχόλια