Περιμένοντας φως από το Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Την Κυριακή οριστικό ξεκαθάρισμα από Ιερουσαλήμ  
Τα πρώτα καλά μαντάτα περιμένει πριν το μεσημέρι της Δευτέρας ο Νεοκλής Συλικιώτης από την ομάδα τεχνοκρατών της Κύπρου που πάει σήμερα για τις πρώτες διαπραγματεύσεις επί συγκεκριμένων πλέον θεμάτων στο Ισραήλ.
Την ομάδα που αναχωρεί σήμερα για την Ιερουσαλήμ, αποτελούν ο διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης, ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου, το μέλος της ΡΑΕΚ Ντίνος Ηλιόπουλος, ο διευθυντής Παραγωγής της ΑΗΚ Αντώνης Πατσαλής, τους οποίους θα συνοδεύει και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθούν αύριο το απόγευμα, στο Υπουργείο Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ.

Στόχος της κυπριακής πλευράς σε αυτό το στάδιο, είναι να πάρει το επίσημο «ναι» του Ισραήλ για τη διάθεση στην Κύπρο ποσότητας 0.5 - 0.7 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από το 2015 για 3 έως 5 χρόνια, σε συμφέρουσα τιμή ώστε να προχωρήσει η «ενδιάμεση λύση» για την Κύπρο.

Η ομάδα θα επιστρέψει στην Κύπρο τη Δευτέρα πριν το μεσημέρι και αμέσως θα ενημερώσει τον υπουργό Εμπορίου, αν και ο ίδιος ο Υπουργός δεν θα περιμένει τη Δευτέρα, αλλά θα ζητήσει μια γενική ενημέρωση έστω και εξ αποστάσεως από την Κυριακή με τη λήξη των συναντήσεων στο Τελ Αβίβ.


Με χθεσινές του δηλώσεις ο Νεοκλής Συλικιώτης, επανέλαβε τον προγραμματισμό που μέχρι τώρα υλοποιείται σταθερά. Παράλληλα, προχωρούν οι διεργασίες από τη ΔΕΦΑ και τη ΡΑΕΚ για την ετοιμασία των εγγράφων σε σχέση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ενδιάμεση λύση έλευσης φυσικού αερίου ως προς τη μεταφορά, αν συμφωνήσουμε για το αέριο με το Ισραήλ ή συνολικά αν παρ’ ελπίδα δεν υπάρξει συμφωνία.


Μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε ο κ. Συλικιώτης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα έτσι ώστε αρχές του 2015 να μεταφερθεί στην Κύπρο το φυσικό αέριο, για να καλύψει τις ανάγκες μέχρι τα μέσα του 2017 ή αρχές του 2018 που αναμένεται να υπάρξει στην Κύπρο φυσικό αέριο «γιόρκιν» από το «Οικόπεδο 12» με αγωγό.


Το αίτημα Delek


Από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την αντιμετώπιση του αιτήματος Νoble Delek, για τροποποίηση του συμβολαίου μεταξύ Κύπρου και Νoble ώστε η ισραηλινή Delekνα αποκτήσει επίσημα δικαιώματα της τάξης του 30% στο «Οικόπεδο 12». Το αίτημα υποβλήθηκε προ διετίας και μετά από πολλές πιέσεις πριν ένα χρόνο η πρόταση της τότε υπουργού Εμπορίου που ενέκρινε το Υπουργικό δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, αλλά αποδοχή του διαμοιρασμού δικαιωμάτων μεταξύ Νoble - Delekσε 70%30% με μεταξύ τους συμφωνία σε δεύτερο στάδιο, χωρίς να επηρεάζεται η συμφωνία με τη Δημοκρατία. Χθες, ο Νεοκλής Συλικιώτης αποκάλυψε, ωστόσο, ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής που πιθανότατα θα είναι θετική. Υπερθεμάτισε μάλιστα - δείχνοντας την αλλαγή πολιτικής τοποθέτησης, τονίζοντας πως σε περίπτωση που θα είναι θετική η απάντηση στο αίτημα, τότε, δημιουργείται σημαντική συνέργεια της συνεργασίας και της αξιοποίησης μέσω Κύπρου των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ΑΟΖ του Ισραήλ. 

philenews.com

Σχόλια