Η ακολουθούμενη πολιτική που καλεί και πάλι μισθωτούς και συνταξιούχους να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη οδηγεί σε κοινωνικές εντάσεις και παρενέργειες

Σε συνέντευξή του στη DW ο Γερμανός πολιτολόγος και γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας Χάιντς Γιούργκεν Αξτ κάνει λόγο για μια υποτυπώδη συνεργασία, όπου υπάρχει απλώς συμφωνία στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές:
«Η Ελλάδα τελεί υπό ασφυκτική πίεση, καταρχήν από τις αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού να ανεβαίνουν συνεχώς. Αυτή η πίεση οδηγεί στη συνεργασία εντός αυτού του συνασπισμού.

Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι σχεδόν σε όλα τα σημεία υπάρχουν ενστάσεις, τη μια από το ένα, την άλλη από άλλο κόμμα. Η ολοκλήρωση του νέου προγράμματος που θα πρέπει να εγκριθεί από την Τρόικα διαρκεί πάρα πολύ. Δεν μιλάμε λοιπόν για έναν γάμο από αγάπη, αλλά για μια αναγκαστική συμβίωση».
Φοροδιαφυγή και εκλογική πελατεία


Η ακολουθούμενη πολιτική που καλεί και πάλι κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη οδηγεί σε κοινωνικές εντάσεις και παρενέργειες, οι οποίες, όπως λέει ο καθηγητής, δίνουν τροφή στην αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Γι΄ αυτό και ο ίδιος αναμένει ένα θερμό φθινόπωρο στην Ελλάδα.

«Κατά την άποψή μου η Ελλάδα δεν ασχολείται αποφασιστικά με το μεγάλο πρόβλημα, την ελλιπή και ανεπαρκή φορολόγηση, τη φοροδιαφυγή. Η εξήγηση είναι και εδώ απλή. Όπως και στο διορισμό στο δημόσιο, έτσι και εδώ θίγεται η εκλογική πελατεία των δυο μεγάλων κομμάτων. Προφανώς γι΄ αυτό και το αποφεύγουν».


Κληθείς να σχολιάσει παλαιότερη εκτίμησή του ότι η είσοδος ενός ακροδεξιού κόμματος στη βουλή είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, που παρατηρείται συχνά σε χώρες που βιώνουν μια μεγάλη κρίση, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι είχε υποτιμήσει το ζήτημα:


«Σήμερα το αντιμετωπίζω με κριτική διάθεση. Στην τότε εκτίμησή μου δεν είχα λάβει επαρκώς υπόψη το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Τουρκία κρατά ουσιαστικά ανοιχτά τα σύνορα με αποτέλεσμα να διέρχονται στην Ελλάδα πολλοί μετανάστες. Έτσι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως την Αθήνα, διαμορφώνεται ένα μίγμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τέτοια ακροδεξιά ρεύματα, όπως τη Χρυσή Αυγή, η οποία και το εκμεταλλεύεται πολύ συνειδητά. Το πρόβλημα εντείνεται όταν αυτή η κατάσταση έρχεται τη στιγμή που οι άνθρωποι πλήττονται από μια τόσο βαθιά κρίση. Σε αυτά τα συμφραζόμενα θα πρέπει να καταλάβετε γιατί δεν είχα χαρακτηρίσει τόσο επικίνδυνη την κατάσταση για την οποία πιστεύω ότι γίνεται πιο απειλητική».
Deutsche Welle

Σχόλια