Γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο

Μακαριώτατε,

μόλις τώρα πληροφορήθηκα πως ο ογδοντάχρονος συνταξιούχος ιερέας του χωριού μου, του Άγιου Βλασίου του Βόλου, τέθηκε σε «αργία» από το Μητροπολίτη Δημητριάδος, γιατί τέλεσε συγχρόνως τα μυστήρια γάμο και βάπτιση.
Δυστυχώς η ευαγγελική ρήση «διυλίζεται ο κώνωψ και καταπίνεται η κάμηλος» βρίσκει στην περίπτωση αυτή την εφαρμογή του.

Διερωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος, αν ο ιερέας είχε τη δυνατότητα σωματικά (καθότι υπέργηρος και με προβλήματα) και χρονικά, να τελέσει  τα μυστήρια σύμφωνα με την επιταγή του;
Διερωτήθηκε αν αυτός ο παπάς κάνει υπερπροσπάθεια να υπηρετεί και να εξυπηρετεί το χωριό και τους συνανθρώπους του καθημερινά με περίσσεια αγάπη;
Αναρωτήθηκε, αν στη θέση αυτού του κληρικού, ήταν ο ίδιος, πώς θα φερόταν; 
Διερωτήθηκε και πληροφορήθηκε για τον «άνθρωπο» αυτό που υπηρετεί ανιδιοτελώς για πενήντα περίπου χρόνια το χωριό;
Αναρωτήθηκε γιατί του δείχνουν την μεγάλη αγάπη τους οι  χωρικοί και όχι μόνο; Γιατί αν και ξένος, τον αγκάλιασαν βαθιά;
Κι η απάντηση είναι γιατί είναι πρώτα Άνθρωπος και μετά Παπάς!
Αυτός ο παπάς με την ανυπακοή του, μακαριώτατε, είναι ο «κώνωψ» και δεν καταπίνεται αλλά λιώνεται! Είναι ο παπάς που πάντα σκεφτόταν τον απλό κόσμο αλλά κι όλους, και τους βοηθούσε, τους παρηγορούσε,  τους έδειχνε έμπρακτα τον πραγματικό Χριστό που έχει μέσα του! Και τώρα ακόμη αν και συνταξιούχος συνεχίζει! 
Ενώ η «κάμηλος»; Η «κάμηλος» που περνάει απαρατήρητη και καταπίνεται , είναι τα μεγάλα πράγματα που κάνουν άλλοι παπάδες που έχουν φτιάξει απ' τον «ιδρώτα των τυχερών» περιουσίες!
Είναι οι παπάδες που δρασκελίζουν τα μνήματα για να προφτάσουν τα τρισάγια και να γεμίσουν ευρώ τις τσέπες του αντεριού τους!
Είναι οι άλλοι υπάκουοι παπάδες που τα «φέρνουν» στη μητρόπολη για να έχουν την εύνοια!
Είναι οι αγοραπωλησίες και ανταλλαγές της περιουσίας της μητρόπολης!
Είναι η αλλοίωση του περιβάλλοντος από μοναστικές ακολουθίες!
Είναι η αναξιοκρατία που κυριαρχεί παντού στους κόλπους της Εκκλησίας! Είναι...είναι...πολλοί οι «κάμηλοι»!
Είναι όμως κι «ο παπάς» αυτός που κρατά γερά κι αντιστέκεται στο δεσποτισμό και στη νοοτροπία του «θέλουμε παπαδάκια-κώνωπες»!
Είναι ο παπάς που όταν στο παρελθόν πήγα να τον φιλέψω για κάποια ιεροπραξία, μου απάντησε: «Οι τσέπες των παπάδων όσα κι αν δώσεις δεν γεμίζουν με τίποτα, γι' αυτό πάρ' τα πίσω!»
Επειδή ο ως άνω ιερέας αποτέλεσε και αποτελεί για όλους όσους έχουν μεγαλώσει στο χωριό αυτό το παράδειγμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δεν του αξίζει το Φραγγέλιο, παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας.

Με εκτίμηση
Ελευθέριος Ι. Αϋφαντής
Ιστορικός - Ερευνητής

 

Σχόλια