Σέντερ: «Να βγει η Ελλάδα από το ευρώ»

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στο 2012 προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ.
«Το ευρώ αυτό καθ΄εαυτό είναι σωστό και σημαντικό. Αλλά αν μία χώρα όπως η Ελλάδα αφήνει συνεχώς ανεξόφλητα τα χρέη της, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» τονίζει ο Σέντερ σε δηλώσεις του προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild και εξηγεί: «Σύμφωνα με τη δική μου πρόβλεψη, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου.
Κάθε νέα βοήθεια, κάθε χαλάρωση των όρων για την παροχή βοήθειας θα ήταν ο λάθος δρόμος. Η Γερμανία δεν μπορεί να πλέον να είναι ο ταμίας για την Ελλάδα».
Οι δηλώσεις του Βαυαρού πολιτικού έγιναν στη διάρκεια ενός άτυπου «ντιμπέϊτ» για την Bild με την αντιπρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία εκφράζει διαφορετική άποψη: «Κύριε Σέντερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κάνει τους Γερμανούς να είναι ταμίας για την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, τότε είναι που δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, και αυτό θα στοιχίσει στη Γερμανία ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ».
Σε αυτό το επιχείρημα ο Βαυαρός πολιτικός αντιτείνει τα εξής: «Μακροπρόθεσμα η οικονομική ζημία για τη Γερμανία θα είναι πολύ μεγαλύτερη, εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ. Εδώ ισχύει ένας παλιός κανόνας της ορειβασίας: αν κάποιος κρέμεται από το σχοινί σου και πάει να σε παρασύρει στον γκρεμό, τότε πρέπει να κόψεις το σχοινί».
Και ο Μάρκους Σέντερ καταλήγει: «Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται. Άλλωστε και ο Γερμανός που παίρνει στεγαστικό δάνειο δεν μπορεί να πει: δεν έχω άλλα λεφτά, κάντε μου ένα κούρεμα χρέους».
Deutsche Welle

Σχόλια