Διαβεβαιώσεις Γιούνκερ (με υποσημείωση)

«Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» δηλώνει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Δεν λείπουν όμως και τα αντίθετα σενάρια.
Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τσάϊτουνγκ» διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ, «εκτός βέβαια αν αγνοήσει όλες τις προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας και αθετήσει τις συμφωνίες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Υποθέτω όμως ότι η Ελλάδα θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της, ώστε να εκπληρώσει τους στόχους» τονίζει ο Γιούνκερ.
Δεν παραλείπει να διευκρινίσει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι εφικτή «τεχνικά, όχι όμως πολιτικά».
Πάντως η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κάνει λόγο για πρωτοβουλίες θωράκισης της ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα, συζητείται η περαιτέρω χρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας για την Ιρλανδία και την Ισπανία, η ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών για τις τράπεζες και ο αυστηρός έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών στα κράτη-μέλη απευθείας από τα κοινοτικά όργανα. Το νέο πλαίσιο μέτρων θα μπορούσε να προβλέπει και μία μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα εκτός ευρωζώνης, εκτιμά η εφημερίδα.
Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση των όποιων πρωτοβουλιών θα καθυστερήσει, ώστε τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να αναμένουν την έκθεση της τρόϊκα για το ελληνικό χρέος, που δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τον Οκτώβριο. καθώς και άλλες σημαντικές εξελίξεις, όπως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον μηχανισμό στήριξης.
Πυρά Φίσερ κατά Μέρκελ
Κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ ασκεί ο πρώην υπ.Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ
Στο μεταξύ ο Γιόσκα Φίσερ, ηγετική φυσιογνωμία του κόμματος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατηγορεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την ενίσχυση αντιευρωπαϊκών αισθημάτων στην ευρωζώνη. Υποστηρίζει μάλιστα ότι με την πολιτική της κινδυνεύει να οδηγήσει το Βερολίνο σε απομόνωση. Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στρέφει τα πυρά του εναντίον της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι θέλει να φορτώσει στον Γερμανό φορολογούμενο τα χρέη της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. «Θέλουν μία ένωση χρεών, εμείς θέλουμε μία ένωση σταθερότητας. Μου το έλεγε και η γιαγιά μου: οι σοσιαλδημοκράτες απλά δεν ξέρουν να διαχειρίζονται χρήματα…» λέει χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Ρέσλερ.
Έκκληση για μεγαλύτερη γερμανική αλληλεγγύη προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα απευθύνει μέσω της εφημερίδας Bild ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλεζ. «Η Ισπανία πρέπει να σταματήσει να πληρώνει υπερβολικά υψηλούς τόκους λόγω κερδοσκοπίας» τονίζει ο Ισπανός πολιτικός.
Γιάννης Παπαδημητρίου,Υπεύθ. σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου. Deutsche Welle

Σχόλια