Από τη μια, οι υποστηρικτές του Μνημονίου πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις και, από την άλλη, βάζουν οι ίδιοι τις βόμβες στα θεμέλια του τουρισμού..

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη.
Αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης αποτελεί το πρόβλημα που προέκυψε με τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Παλατιού των Ιπποτών στη Ρόδο και τον κίνδυνο ο χώρος αυτός να μην είναι ανοικτός για τους χιλιάδες επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν στο νησί, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Στο κείμενο της ερώτησης, η Μίκα Ιατρίδη, αναδεικνύει τόσο την έλλειψη σε προσωπικό, όσο και το γεγονός ότι η καταβολή των υπερωριών από τα τουριστικά γραφεία που πρακτορεύουν τα κρουαζιερόπλοια δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Καταλήγοντας, η Βουλευτής Δωδεκανήσου, επισημαίνει ότι για το συγκεκριμένο πρόβλημα απαιτείται η εξεύρεση άμεσης και μόνιμης λύσης και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν θα ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία της ΚΥΑ – η οποία είχε υπογραφεί πριν τις εκλογές – για την εξεύρεση νόμιμου τρόπου καταβολής των υπερωριών στους εργαζομένους και αν θα προχωρήσει, έστω και τώρα, στο σχεδιασμό μόνιμων λύσεων, ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι στη Ρόδο, αλλά και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, να λειτουργούν με πλήρες ή και διευρυμένο ωράριο, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τουριστών.

Με την κατάθεση της ερώτησης η Μίκα Ιατρίδη τόνισε τα εξής: «Είναι απαράδεκτο, η κυβέρνηση ενός κόμματος, που έλεγε ότι ήταν έτοιμο να κυβερνήσει, να μην μπορεί να δώσει αξιόπιστη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και ειδικά στη Ρόδο, σε ένα νησί που παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών και στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων. Από τη μια, οι υποστηρικτές του Μνημονίου πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις και, από την άλλη, βάζουν οι ίδιοι τις βόμβες στα θεμέλια του τουρισμού, σαμποτάροντας με την πολιτική τους κάθε προσπάθεια που γίνεται για να αυξηθεί το εισόδημα που προέρχεται από την τουριστική μας βιομηχανία και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες. Εύχομαι, ειλικρινά, στην επικείμενη συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή, ο Υπουργός να δώσει λύση στο πρόβλημα».


Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Σε άμεσο κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Παλατιού των Ιπποτών στη Ρόδο».

Τη στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα μας και ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος και την οικονομία μας, οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι δεν λειτουργούν με διευρυμένο, θερινό ωράριο.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στη Ρόδο, με πιο πρόσφατη περίπτωση τον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιού των Ιπποτών, ο οποίος υπολειτουργεί, τόσο λόγω ελλείψεως του προσωπικού, όσο και από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την καταβολή των υπερωριών στους αρχαιοφύλακες.

Μέχρι τώρα, οι υπερωρίες καταβάλλονταν από τους τουριστικούς πράκτορες των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν στη Ρόδο, προκειμένου να παραμένουν ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως του Παλατιού των Ιπποτών, με δεδομένο, για παράδειγμα, ότι, μόνο για τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012, επισκέπτονται το νησί 3000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Όμως, επειδή η καταβολή των υπερωριών από τα τουριστικά πρακτορεία της Ρόδου και όχι από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Επειδή, είχε υπογραφεί αντίστοιχη ΚΥΑ από τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, κ. Γερουλάνο και κ. Σαχινίδη αντίστοιχα, λίγο πριν τις εκλογές, με αντικείμενο το νόμιμο τρόπο καταβολής της υπερωριακής εργασίας, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Επειδή, λύσεις αξιέπαινες, όπως η απόφαση των αρχαιοφυλάκων να δουλέψουν υπερωριακά και τα ποσά που θα καταβάλλουν τα τουριστικά πρακτορεία να διατεθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού», δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Θα ολοκληρωθεί άμεσα η υπογραφή της αντίστοιχης ΚΥΑ και η ολοκλήρωση της διαδικασία από την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου για την εξεύρεση νόμιμου τρόπου καταβολής των υπερωριών στους εργαζομένους;

Θα προχωρήσει, έστω και τώρα, στο σχεδιασμό μόνιμων λύσεων, ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι στη Ρόδο, αλλά και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, να λειτουργούν με πλήρες ή και διευρυμένο ωράριο και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τουριστών;

Σχόλια