Σε Κοζάνη και Καστοριά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Με τιμές έγινε δεκτός ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πλατεία Ομονοίας της Καστοριάς, όπου του έγινε το απόγευμα του Σαββάτου επίσημη υποδοχή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και πολυπληθούς αντιπροσωπείας μητροπολιτών, των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών, εκκλησιαστικών αρχών και πλήθους κόσμου.
Νωρίτερα το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στην Κοζάνη όπου αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Καστοριά με την ευκαιρία της κατατάξεως στις αγιολογικές δέλτους της εκκλησίας της γεννημένης στην περιοχή της Τραπεζούντας, Οσίας Σοφίας, που ήρθε στην περιοχή ως πρόσφυγας από τον Πόντο και ασκήτεψε στην Ι. Μονή της Παναγίας Κλεισούρας στην Καστοριά, «ως την κοίμησιν της» στις 6 Μαΐου 1974.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας στους παρευρισκομένους, έπλεξε το εγκώμιο της, υποδεικνύοντας την, ως παράδειγμα μίμησης, «ολιγάρκειας» και προσευχητικής «θυσίας δια τον συνάνθρωπο», αρετές που -όπως είπε- εκλείπουν από τη σημερινή κοινωνία του «προσωπικού ευδαιμονισμού και του υπερκαταναλωτισμού», που βιώνει κρίση πνευματική.
«Σεις οι Καστοριείς, έχετε προ των οφθαλμών σας τον τρόπον υπερβάσεως της κρίσης: την φιλαλληλίαν και τον αλτρουισμόν, τας δύο αυτάς αρετάς των ευπατρίδων προγόνων σας, τας τεθεμελιωμένας εις τας ευαγγελικάς επιταγάς της προς τον πλησίον αγάπης και της εξόδου εκ του φίλαυτου εγωϊσμού προς την κοινωνία των πολλών» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Στο πρόσωπο σας Παναγιότατε, που το στολίζει η σεμνότητα, το διακρίνει η σοφία και το χαρακτηρίζει η αγάπη, ασπαζόμαστε την πιο ένδοξη και ζωογόνο παράδοση μας» τόνισε ο δήμαρχος της Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης.
Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του που βρίσκεται στην πόλη της Καστοριάς, με τη πλούσια βυζαντινή παράδοση, όπου υπηρέτησαν σημαντικοί μητροπολίτες, όπως ο Γερμανός Καραβαγγέλης, που διαφύλαξαν την ορθόδοξη πίστη και υπερασπίστηκαν τις αξίες και τις παραδόσεις του Γένους, τονίζοντας ότι ο σημερινός μητροπολίτης Καστοριάς, Σεραφείμ «εργάζεται αόκνως» για να συνεχίσει αυτό το έργο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, ένας άνδρας επιχείρησε να τον αποδοκιμάσει, αλλά απομακρύνθηκε από την πλατεία με την παρότρυνση άλλων παρευρισκομένων και της αστυνομίας.
Μετά την ομιλία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του και ο κόσμος κατευθύνθηκαν προς τον στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου πραγματοποιήθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του κ. Βαρθολομαίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Σχόλια