Ο ΥΠΟΙΚ της Σουηδίας προειδοποιεί για πιθανή χρεοκοπία...

Οι προσπάθειες για να βοηθηθεί η Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση, φαίνεται καταδικασμένη να αποτύχει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σουηδίας κ. Anders Borg την Πέμπτη, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Αθήνα θα μπορούσε να καταφέρει να παραμένει γαντζωμένη στο ευρώ.
"Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα, θα καταλήξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κάποιας μορφής χρεοκοπία", δήλωσε ο κ. Borg σε συνέντευξή του στο Sveriges Radio (SR).
«Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της κατάστασης και τον χειρισμός της μέχρι στιγμής,
κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι (η Ελλάδα) θα οδηγηθεί σε πτώχευση στο τέλος", πρόσθεσε.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ηγείται μιας νέας τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού, συναντήθηκε την Πέμπτη με τους ελεγκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να επαναδιαπραγματευθεί το δεύτερο δάνειο της χώρας του.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποσχεθεί στους πιστωτές της, πως θα εντείνουν τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης για να δείξουν ότι παραμένουν σε μια πορεία ανάκαμψης που θα της επιτρέψει να επανέλθει στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Borg τόνισε ότι ακόμη και αν η νέα ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να πάρει παράταση των προθεσμιών πληρωμής και πληροί όλες τις υποσχέσεις της, ο στόχος του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της στο 120 % έως το 2020, παραμένει πολύ υψηλός.
"Ένα επίπεδο χρέους στο 120 % είναι σπάνια βιώσιμο, ιδιαιτέρως δε σε μια χώρα με πολύ μικρές προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε ο Borg.
Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε ότι παραμένει ασαφές εάν μια χρεοκοπία, θα ωθήσει οπωσδήποτε την Ελλάδα έξω από το κοινό νόμισμα.
"Προφανώς, έχουν μόνο σκληρές εναλλακτικές λύσεις», είπε.
"Θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό είτε με τη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για το μέλλον στο εσωτερικό του ευρώ, ή στο τέλος της ημέρας, θα μπορούσαν να επιλέξουν να φύγουν", πρόσθεσε.

Σχόλια