Και οι Ισπανοί στρατιωτικοί στους δρόμους....

Αιτία κοινωνικού πολέμου για τις Ισπανικές Στρατιωτικές Οργανώσεις είναι οι πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης του Mariano Rajoy. Οι Σύνδεσμοι των Στρατιωτικών, έχουν εκφράσει την οργή τους για τα μέτρα προσαρμογής, όπως ονομάζονται τα σαρωτικά μέτρα λιτότητας, που παίρνει η κυβέρνηση Ραχόι.
Αξιοπρέπεια και Δικαιώματα είναι το λογότυπο του Ενιαίου Συνδέσμου Ισπανών Στρατιωτικών (AUME).
Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, Mariano Casado, ζήτησε τη 17 Ιουλίου 2012, από το Υπυργείο Εθνικής Άμυνας της Ισπανίας διευκρινίσεις, ώστε να αρθεί το συντομότερο δυνατόν η "γενική αβεβαιότητα" που επικρατεί μεταξύ των μελών των Ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η μείωση του στρατιωτικού προσωπικού κατά 20.000 άνδρες, η περικοπή του 13ου μισθού και πολλών επιδομάτων, η μείωση των διακοπών μαζί με την ανάλγητη συνολική δέσμη μέτρων λιτότητας κατά των δημοσίων υπαλλήλων, οδηγούν σε κινητοποιήσεις χιλιάδες Ισπανούς που διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα της Μαδρίτης, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, πυροσβεστών αλλά και των στρατιωτικών.
Εκπρόσωπος του AUME ανακοίνωσε, ότι τα διοικητικά όργανα του Συνδέσμου θα συναντηθούν σύντομα, για να αποφασίσουν το πώς θα αντιδράσουν στην κατάργηση των επιδομάτων και της μείωσης των στρατευμάτων, όπως αναλύθηκαν από τον υπουργό Άμυνας MORENES EULATE Pedro.
«Ο Στρατός δεν μπορεί να μείνει απαθής σε κάθε μέτρο, κάθε περικοπή και κάθε δράση, απλά λόγω του ότι είναι η ομάδα που έχει λιγότερα εργαλεία για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του». Ο στρατός δεν είναι «πρόβατα στη σφαγή» και δεν θα μείνει με τα «χέρια σταυρωμένα». Θα ενταχθεί στην «πρωτοβουλία όλων των πολιτών για την προάσπιση και την αύξηση των δικαιωμάτων του», τονίζεται σε ανακοίνωση του AUME, της 16 Ιουλίου 2012."Όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές", είπε, εξηγώντας ότι όλα θα γίνουν "σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποία επιτρέπει το δικαίωμα της συνάθροισης και διαδήλωσης στο στρατό."
Ο Μαριάνο Κασάντο, αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά επανέλαβε ότι η απόφαση για την εξάλειψη της σπατάλης των δαπανών "είναι πολιτική και η πολιτεία θα πρέπει να έχει το θάρρος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Ισπανών Στρατιωτικών συνδέεται με όλες τις πρωτοβουλίες πολιτών που επιδιώκουν την προστασία των δικαιωμάτων που δεν πρέπει ποτέ να χαθούν.”
Στη συνέχεια τόνισε "ότι ο AUME συγκεντρώνει στοιχεία, για την προετοιμασία μιας έκθεσης που θα περιγράφει όλες τις περιττές δαπάνες που υπάρχουν εντός των Ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων και η οποία θα υποβληθεί στη συνέχεια στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Τέλος, αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να απαιτεί μεταρρυθμίσεις "σε βάθος" του νόμου περί ιεραρχίας και εξέλιξης του στρατιωτικού προσωπικού, τέτοιες, που να "μη βουλιάζουν" την επαγγελματική ιδιότητα των στρατιωτικών και τα μέλη των οικογενειών των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο πρόεδρος της AUME, απόστρατος συνταγματάρχης Leopoldo Muñoz, κατηγόρησε την κυβέρνηση που αποδίδει το φταίξιμο στην κατάσταση της μισθοδοσίας, προκειμένου να δικαιολογήσει την αύξηση του ΦΠΑ και να στραγγαλίσει τη δημόσια διοίκηση, επιτρέποντας από την άλλη στους απατεώνες να κερδοσκοπούν. Κατά την άποψή του, αυτό αντικατοπτρίζει "μια πολύ κακή διαχείριση απαράδεκτη για οποιαδήποτε κυβέρνηση."
Ο Muñoz κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό σαν ενσάρκωση του "κλασικού παραδείγματος" του "κακού αφεντικού" που "σκληραίνει τη στάση του προς τους κάτω" και του είναι "αδύνατο να κοιτάζει προς τα πάνω", είπε σε συνέντευξή του στο Servimedia της 16 Ιουλλιου 2012. Ακόμη εξέφρασε τη λύπη του για την ουδέτερη στάση του βασιλιά, "είναι η κεφαλή όλων, είναι πάνω από το Κογκρέσο και τη Γερουσία," είπε, αναφερόμενος στον Δον Χουάν Κάρλος.

Σχόλια