«Ναι» υπέρ της βοήθειας για την Ισπανία

Με ευρεία πλειοψηφία το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών ανοίγοντας το δρόμο για το τελικό πράσινο φως στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Με 473 υπέρ, 97 κατά και 13 λευκά το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο είπε, όπως αναμένονταν, «ναι» στην διάθεση έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης EFSF. 22 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν «όχι», ένας λευκό και 6 απουσίαζαν λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Όπως και στις ψηφοφορίες για το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και τον ESM στις 29 Ιουνίου, έτσι και σήμερα η Αγκελα Μέρκελ δεν έλαβε για 10 ψήφους την συμβολική «πλειοψηφία της καγκελαρίου» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, που είναι οι μισοί βουλευτές συν έναν, δηλαδή 311 από τους συνολικά 620. Η λεγόμενη πλειοψηφία της καγκελαρίου θεωρείται ενδεικτική για την συνοχή του κυβερνητικού στρατοπέδου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκέντρωσε ωστόσο 301 ψήφους, ενώ οι υπόλοιπες 172 προήλθαν από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους. Ας σημειωθεί ότι από τους 620 βουλευτές ήταν παρόντες 583, λόγω ασθενειών, κωλύματος ή λόγω θερινών διακοπών.
Σκληρή κριτική παρά το «ναι»

«Η κυβέρνηση υποχωρεί συνεχώς», τόνισε ο αρχηγός της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ
Παρά την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το Κόμμα της Αριστεράς, στήριξε με την ψήφο της την χορήγηση πιστώσεων στην Ισπανία μέσω EFSF. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δρα χωρίς σχέδιο και υποχωρεί συνεχώς από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει.
Σκληρή κριτική και από το κόμμα των Πρασίνων που θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μέρκελ ακολουθεί λανθασμένη πορεία στην αντιμετώπιση της ευρωκρίσης. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν τόνισε στην ομιλία του ότι η Ισπανία δεν αντιμετωπίζει δημοσιονομική κρίση, αλλά κρίση του τραπεζικού τομέα λόγω της φούσκας των ακινήτων.
Deutsche Welle

Σχόλια