«Και τώρα για την Ελλάδα»

Η εξέλιξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Αθήνα, αλλά και ο τρόπος που τα γερμανικά και ελληνικά μίντια καλύπτουν την ελληνική κρίση είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.
«Η Αθήνα αναγνωρίζει την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει ότι η κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει την αξιοπιστία της Ελλάδας. Το άρθρο αναφέρει: «Μετά την θετική ψήφο εμπιστοσύνης, ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας
προειδοποίησε τους συμπατριώτες του για υπερβολικές προσδοκίες σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει καταρχάς να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ώστε να επανακτήσει και πάλι την αξιοπιστία της έναντι των πιστωτών».


«Και τώρα για την Ελλάδα» είναι ένα ακόμα δημοσίευμα που φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung για μια εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μόναχο μετά από πρόσκληση της Εταιρείας Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γερμανοί και Έλληνες δημοσιογράφοι συζήτησαν για τον τρόπο κάλυψης της κρίσης στην Ελλάδα από τα μίντια και των δύο χωρών. Επισημάνθηκε η έλλειψη επαρκών γνώσεων και από τις δύο πλευρές.
Για παράδειγμα, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι όταν γράφουν για την Ελλάδα οφείλουν να γνωρίζουν και τις περιπτώσεις του Διστόμου, των Καλαβρύτων αλλά και των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τα μίντια στην Ελλάδα είναι πολύ λίγα τα ποιοτικά μέσα και αυτό που κυριαρχεί στα κεντρικά δελτία ειδήσεων είναι η ομφαλοσκόπηση. «Τα ελληνικά μίντια ενδιαφέρονται μόνο για την Ελλάδα. Οι λίγοι ανταποκριτές που διαθέτουν μεταδίδουν τι σκέφτονται για την Ελλάδα στο Βερολίνο, το Λονδίνο ή το Παρίσι. Πολλοί Έλληνες δεν έχουν μια ρεαλιστική εικόνα για την πολιτική σημασία ή όχι της χώρας τους» δήλωσε μια δημοσιογράφος που ζει στην Αθήνα.
Οικονομία και μετανάστες


Στην ελληνική οικονομία αναφέρεται άρθρο στην online έκδοση του Spiegel, το οποίο επισημαίνει: «Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει ξεφύγει. Η νέα κυβέρνηση παραδέχτηκε ήδη ότι οι στόχοι του προγράμματος λιτότητας δεν έχουν επιτευχθεί. Χθες η κυβέρνηση δέχτηκε και άλλο πλήγμα. Ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος παραιτήθηκε αιφνιδίως, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης όσον αφορά την ελάφρυνση των όρων του προγράμματος λιτότητας. Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση είναι αρκετά ισχυρή για να κινητοποιήσει τους πιστωτές να προβούν σε αλλαγές όσον αφορά το σχέδιο διάσωσης.
Τέλος, ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ αφιερώνει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung στους μετανάστες που περνούν τα σύνορα στον Έβρο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και σημειώνει: «Κάθε μήνα εκατοντάδες μετανάστες διακινδυνεύουν τη ζωή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα. Η Οδύσσειά τους όμως δεν τελειώνει εκεί».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: 'Άρης Καλτιριμτζής
Deutsche Welle

Σχόλια