Γκιουλέκας-Μητρόπουλος-Μπατζελή-Παπαθανασίου-Μαριάς για το πακέτο των 11,5 δισ.

Για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, οι οποίοι συμφώνησαν στις γενικές κατευθύνσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012 ούτε θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στο πλαίσιο του προγραμματος προσαρμογής των 11,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκαν σε συζήτηση που είχαν στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΤ, ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής της ΝΔ, ο Αλέξης Μητρόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Μπατζελή, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Σάκης Παπαθανασίου, μέλος εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και ο Νότης Μαριάς, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο, ωστόσο -όπως είπε- χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής γιατί δεν γίνεται να περικοπούν άλλο μισθοί και συντάξεις. Υποστήριξε ότι είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση η υιοθέτηση άλλης πολιτικής, και πως θα πρέπει να καταλάβουν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας ότι δεν θα πάρουν τα χρήματα τους με τη βαθιά ύφεση που έχουμε βρεθεί. Σημείωσε ότι οι επαχθέστατοι όροι δεν μπορούν να υλοποιηθούν, υπάρχουν όμως όροι οι οποίοι δεν έχουν γίνει, όπως είπε και ανέφερε ότι δεν γίνεται να ρίχνουμε χρήματα σε κουμπαρά που δεν έχει πάτο, όπως είναι οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ.
Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο και πως τα νέα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τα 11,5 δισ. τα οποία είναι προαποφασισμένα αλλά και τα επιπλέον 2 δισ. που βγάζει το ΔΝΤ, μας οδηγούν σε τρίτο μνημόνιο και σε κοινωνική έκρηξη. Επίσης, ανέφερε ότι χάθηκε το παιχνίδι της επαναδιαπραγμάτευσης γιατί ο Α. Σαμαράς με την επιστολή που έστειλε μέσω του Κ. Παπούλια, έδειξε ότι παραιτείται από την απαίτηση αυτή.
Η κα Μπατζελή τόνισε με έμφαση ότι η διαπραγμάτευση πάντα υπάρχει, απλά -όπως είπε- πρέπει «οι πολιτικοί να πετάξουν την μπάλα στο γήπεδο της Ευρώπης, δεν μπορούμε να κινούμαστε με ελληνικούς όρους». Σημείωσε ότι κάνουμε το μεγαλύτερο πολιτικό αδίκημα, είτε με ευθύνη της τρόικας ειτε με δική μας, προσθέτοντας πως τώρα μας δίνεται η δυνατόητα που η ύφεση καλπάζει, να διαπραγματευτούμε το δημοσιονομικό σύμφωνο, γιατί δεν μπορεί να βγει διαφορετικά. Προέβλεψε επίσης, ότι με τις εκλογές στις ΗΠΑ, θα υπάρξει η μεγάλη ρήξη μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης και συγκεκριμένα με τη Γερμανία.
Ο κ. Παπαθανασίου από την πλευρά του επισήμανε ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει με την πολιτική της αντιπολίτευσης, και πως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές για τα μέτρα και να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Εξίσου σημαντικό χαρακτήρισε και το θέμα του προϋπολογισμού του 2012, ενώ χαρακτήρισε θετική τη χθεσινή σύσκεψη των τριών ηγετών.
Ο κ. Μαριάς υπογράμμισε ότι το μοντέλο του μνημονίου οδηγεί τη χώρα στην απομόνωση και πως θα γίνει αυτό που θέλει η Μέρκελ δηλ. κινεζοποίηση των μισθών. Σημείωσε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις με μοντέλο νεοφιλευθερισμού, που είναι βασισμένο στη συνθήκη του Μάαστριχτ και βοηθά τη Γερμανία, το οποίο λέει «εφόσον δεν μπορεί να ξεχρεώσεις, τότε θα πρέπει να πουλήσεις τα ασημικά». Πρόσθεσε ότι οι ευθύνες είναι στο μοντέλο του μνημονίου και στην τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του θεωρεί ότι απέτυχε το πρόγραμμα, και πως έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε αποζημίωση για την οικονομική καταστροφή. Όμως, υποστήριξε, ότι από τη στιγμή που ο Α. Σαμαράς αποδέχεται ότι το συνέταξε και το εφάρμοσε αφαιρείται το δικαίωμα της χώρας. 
ΑΜΠΕ

Σχόλια