Άνδρος: Η «πολιτιστική πρωτεύουσα» του Αιγαίου

Ένα κυκλαδίτικο νησί με ξεχωριστή κουλτούρα, η Άνδρος είναι σίγουρα η πρωτεύουσα του πολιτισμού στο Αιγαίο. Γραφικά χωριά πνιγμένα στο πράσινο, με πανέμορφες ακρογιαλιές και όμορφα αρχοντικά, γεύσεις παραδοσιακές, συνθέτουν τη φυσιογνωμία αυτού του τόπου. Η αρχοντική Χώρα της είναι χτισμένη πάνω σε μία μικρή χερσόνησο περίπου στη μέση της ανατολικής ακτής του νησιού και είναι μία από τις πιο όμορφα ανεπτυγμένες πρωτεύουσες του Αιγαίου. Είναι εντυπωσιακή και συνδυάζει την παλιά πόλη με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, με την καινούργια πόλη με τα επιβλητικά αρχοντικά που χτίστηκαν τον προηγούμενο αιώνα, στην ακμή της ναυτιλίας του νησιού.
Ο κεντρικός δρόμος που θα διασχίσετε περπατώντας μέσα στην πόλη, θα σας οδηγήσει στην θάλασσα και στην πλατεία του Αφανούς Ναύτου, όπου δεσπόζει και το ομώνυμο άγαλμα, έργο του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου. Το νησάκι όπου βρίσκεται χτισμένο το μεσαιωνικό κάστρο, χωρίζεται από την χερσόνησο της Χώρας με στενή λωρίδα θάλασσας, πλάτους 2-3 μέτρων και επικοινωνεί με τη στεριά με πέτρινο γεφύρι. Στην αρχή της ιστορίας του, το κάστρο επικοινωνούσε με την ξηρά με μία κινητή γέφυρα.
Επισκεφθείτε επίσης το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια ανοίξτε την πόρτα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης όπου κάθε καλοκαίρι γίνονται εκθέσεις έργων τέχνης με παγκόσμια εμβέλεια που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Φέτος το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ανοίγει τις πύλες του για το καλοκαίρι την 1η Ιουλίου με ένα θεματικό εικαστικό αφιέρωμα σε ένα από τα μεγαλύτερα και ανατρεπτικότερα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ου αιώνα, τον σουρεαλισμό. Η έκθεση «Προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό» - που πραγματοποιείται στο νησί από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου - προσπαθεί μέσα από τα περίπου 100 εκθέματά της να προσεγγίσει και να περάσει στους επισκέπτες-αποδέκτες της το μήνυμα μιας τέχνης η οποία μέσα από απαξιωτικά σχόλια και χλευασμούς τόλμησε να αναζητήσει τις νύξεις δημιουργίας της στους αχαρτογράφητους δρόμους της ψυχής.
Το αφιέρωμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δομείται με άξονα τα ιστορικά ονόματα του κινήματος που ήταν και αυτοί που το συγκρότησαν όπως: Αντρέ Μπρετόν, Λουί Αραγκόν, Πωλ Ελιάρτ, Φιλίπ Σουπώ, Μπενζαμίν Περέ, Μαξ Ερνστ, Χουάν Μιρό, Αντρέ Μασόν, Ρενέ Μαγκρίτ, Μαν Ρέι, Υβ Τανγκύ, αλλά και με αυτούς που στη συνέχεια προσχώρησαν σε αυτό, όπως Σαλβαδόρ Νταλί, Βικτωρ Μπραουνερ, Δοροθέα Τάνινγκ κ.ά. Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης θα αφορά τον ελληνικό υπερρεαλισμό με εικαστικές και λογοτεχνικές αναφορές στους Ανδρέα Εμπειρίκο, Οδυσσέα Ελύτη, Νάνο Βαλαωρίτη, Νικόλα Κάλας τον ζωγράφο και ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο και τους ζωγράφους Μάριο Πράσινο, Γεράσιμο Στέρη και Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη).
Στο νησί των εφοπλιστών, θαυμάστε τα υπέροχα νεοκλασσικά αρχοντικά, απολαύστε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία της Χώρας και στη συνέχεια ξεκινήστε την περιήγησή σας στις ομορφιές της Άνδρου. Αξιόλογα σημεία που δεν θα πρέπει να παραλείψετε είναι επίσης τα Αποίκια με την φημισμένη πηγή «Σάριζα», τα Απατούρια με τα πέτρινα γεφύρια, τα όμορφα αρχοντικά και την εντυπωσιακή ρεματιά της Πυθάρας, οι Στενιές, το χωριό των καπεταναίων, με τα γραφικά δρομάκια, και το παλιό εργοστάσιο ζυμαρικών με το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, η Μεσαριά, οικονομικό και εμπορικό κέντρο των βυζαντινών χρόνων, τα Λάμυρα ένα καταπράσινο χωριό με άφθονα τρεχούμενα νερά και τα βυζαντινά μοναστήρια της Παναχράντου και του Αγίου Νικολάου.
Τα χωριά του νησιού, οικεία αλλά και τόσο διαφορετικά από τα υπόλοιπα στις Κυκλάδες, με τα στενά δρομάκια και τις παραλίες αποτελούν πόλο έλξης των επισκεπτών. Τα μονοπάτια γύρω και μέσα από τα χωριά και τους οικισμούς αλλά και στην ύπαιθρο και στα κτήματα αφθονούν στην Άνδρο και μπορείτε να τα περπατήσετε και να χαρείτε από κοντά την υπέροχη φύση του νησιού. Τέλος, απολαύστε τα τοπικά παραδοσιακά φαγητά όπως είναι η φουρτάλια, χοιρινά λουκάνικα, πατάτες και αυγά ομελέτα. 
AΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια