Αιχμές του Μ. Μόντι κατά της Αγκ. Μέρκελ

Αιχμές του Μ. Μόντι κατά της Αγκ. Μέρκελ Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr
Την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, παραδέχεται ότι δέχθηκε? μητρικές συμβουλές (φωτογραφίζοντας την καγκελάριο Μέρκελ) προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή το ΔΝΤ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επιχειρεί να διαμορφώσει έναν αντι-Μέρκελ άξονα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Παρίσι πιέζει να υιοθετηθούν μέτρα άμεσης δράσης και απόδοσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της κρίσης.

Stress tests
Προτείνει η ΕΚΤ να υποβάλει τις τράπεζες σε stress tests και να υπαγορεύει το μέγεθος κεφαλαιακής ενίσχυσης που χρειάζονται, την οποία στη συνέχεια θα αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει ο ESM. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να «στραγγίξει» τους διαθέσιμους πόρους του Μηχανισμού και γι' αυτό το Παρίσι επαναφέρει την πρόταση να εκχωρηθεί στον ESM «τραπεζική άδεια», δηλαδή η δυνατότητα να δανείζεται κεφάλαια από την ΕΚΤ, ώστε να επιτύχει μόχλευση των πόρων που ήδη διαθέτει. Το σχέδιο αυτό πιθανότατα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε, χθες βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος με την ηγεσία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD). «Δεν υπήρξε σημαντικό θέμα στο οποίο να διαφωνήσαμε», δήλωσε εξερχόμενος ο πρόεδρος του SPD, Σίγκμαρ Γκάμπριελ.
Εκδόθηκε, μάλιστα, κοινό ανακοινωθέν όπου αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν «κοινές απόψεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα, την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης, τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και την υιοθέτηση ενός μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας».
Φόρος Τομπιν
Στο SPD προτάσσουν την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, απαιτώντας την ως αντάλλαγμα για να υπερψηφίσουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο (χωρίς την στήριξή τους η καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί να το «περάσει» από τη γερμανική Βουλή). Επαφές που είχαν χθες με εκπροσώπους της συμπολίτευσης δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα και αναμένεται νέα συνάντηση στις 21 Ιουνίου.
Η γαλλική πλευρά αναζητεί, πάντως, συμμάχους και πέραν του γαλλο-γερμανικού άξονα, σε Ισπανία και Ιταλία, με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και στις δύο αυτές χώρες να εκπέμπουν θετικά μηνύματα τις τελευταίες ώρες. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι ξεκινά «πόλεμο» ενάντια στις κεντρικές τράπεζες που αρνούνται να αγοράσουν κρατικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά. Παρουσίασε πέντε προτάσεις που περιείχε επιστολή τους προς τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίες περιλαμβάνουν μέτρα περαιτέρω απορύθμισης της αγοράς εργασίας και δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς και εκχώρηση αρμοδιοτήτων (εποπτεία τραπεζών, δημοσιονομική πολιτική) σε κοινοτικά όργανα. Καθώς, όμως, αυτά θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου, συμπληρώνονται από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που «οφείλει να διασφαλίσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης».
Μητρικές συμβουλές
Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος μεταβαίνει στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο, ο Μάριο Μόντι υποστήριξε χθες ότι «η Ιταλία έδωσε επαρκείς διαβεβαιώσεις στο εξωτερικό και στις αγορές ότι έχει βάλει σε τάξη τα του οίκου της» αποκαλύπτοντας πως «στην αρχή δεχθήκαμε πατρικές και μερικές φορές μητρικές συμβουλές από την πλευρά εκείνων που μας έλεγαν να ζητήσουμε τη στήριξη του ESM ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει πάντως ιδιαιτέρως θετικά τον κ. Μόντι, απονέμοντάς του χθες οικονομικό βραβείο δια χειρός του ίδιου του υπουργού Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα «οι πολιτικές δυνάμεις και η κοινή γνώμη στην Ιταλία να συνεχίσουν να τον στηρίζουν αποφασιστικά» και την αισιοδοξία ότι «εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ιταλία το 2013».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχόλια