«Αλυσίδες στα πόδια του Νότου»

Η πρόθεση αναδιαπραγμάτευσης των όρων του ελληνικού μνημονίου με τους διεθνείς πιστωτές, τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και οι ανυπολόγιστες συνέπειές της στο επίκεντρο της επισκόπησης. 
«Τι θα γινόταν σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», αναρωτιούνται οι Financial Times Deutschland. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στα κεντρικά των γερμανικών επιχειρήσεων επικρατεί απόλυτη σιγή και πλήρης απροθυμία σχολιασμού ενός τέτοιου σεναρίου, επισημαίνει ωστόσο ότι « σε πολλές επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει προ πολλού μία σιωπηρή αναζήτηση ενός σχεδίου Β. Ενός οδηγού για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν τελικά οι Έλληνες από το ευρώ. Η ακόμη χειρότερα, για την περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης».


H οικονομική εφημερίδα εκτιμά ότι η κατάρρευση της ευρωζώνης θα είχε οδυνηρότατες συνέπειες αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι το 2014 θα συρρικνωνόταν το ευρωπαϊκό ΑΕΠ από 10 έως 13%, όπως υπολιγίζει η ολλανδική τράπεζα ING. Αυτή θα ήταν μεγαλύτερη κατάρρευση από εκείνη της Lehman Brothers το 2008. Το γερμανικό ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 11,9%. Αν τέτοια σενάρια τρόμου γίνουν πραγματικότητα, δεν το ξέρει κανείς. Αλλά οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν».
H Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κάνει λόγο για «Αλυσίδες στα πόδια του Νότου», σημειώνοντας στον υπότιτλο ότι «μετά την Ισπανία και η Κύπρος πρέπει να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης». Σχολιάζοντας τη δεινή οικονομική συγκυρία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εκτιμά: «Στο μεταξύ η Ιταλία δεν είναι πλέον για πολλούς Γερμανούς η χώρα όπου ανθίζουν οι λεμονιές, αλλά τα χρέη. Μαζί με την Ισπανία, αλλά και τα μικρότερα κράτη της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι περιοχές ανάμεσα στο Μπρένερο και τη Σικελία έχουν γίνει σύμβολο της κρίσης». Αναφερόμενη στην Ιταλία η SZ σημειώνει: «Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο όσο δεν είχε συρρικνωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Μείον 0,8%, μία τρομακτική είδηση. Είναι πιθανό η καθοδική πορεία να ξεπεράσει τις αρνητικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για ετήσιες απώλειες της τάξης του 1,4% Το βουνό του χρέους θα άγγιζε τότε, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, το 124% του ιταλικού ΑΕΠ. Έτσι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης θα καταλάμβανε την προτελευταία θέση της λίστας των δημοσιονομικών παραβατών. Μόνο η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση». Deutsche Welle

Σχόλια