Τα «3+3» των μηχανισμών στήριξης

Του δημοσιογράφου Βασίλη Τσεκούρα
Το προηγούμενο Σάββατο η Ισπανία μπήκε σε μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες της χώρας, με το ποσό έως των 100 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της, βάζοντας την Ισπανία στην τέταρτη θέση των χωρών που έχουν ενταχθεί σε μηχανισμούς στήριξης, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ωστόσο, τα χαμόγελα κράτησαν μόλις λίγες ώρες, αφού οι ανησυχίες πέρασαν από το αν είναι επαρκές το Ισπανικό πακέτο, στη βιωσιμότητα του Ιταλικού χρέους, που ξεπερνά τα 2 τρις ευρώ.
Το μνημόνιο της Ισπανίας με την ΕΕ αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ 21 και 28 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων σε διεθνή ΜΜΕ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η άνοδος στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία, στο 6,65% και το 6,18% αντίστοιχα.
Ανάμεσα σε αυτές τις δυο οικονομίες μπαίνει μια μικρότερη: αυτή της Κύπρου.
Πηγές από τις Βρυξέλλες διέρρεαν εδώ και αρκετά 24ωρα ότι η ένταξη της Ισπανία και της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης, θα γίνουν πριν από τις ελληνικές εκλογές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Λευκωσίας, η προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης μπορεί να γίνει ακόμα και εντός των επόμενων 24 ωρών.
Οι αναφορές του Υπουργού Οικονομικών της χώρας τις τελευταίες ημέρες είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικές, λέγοντας ότι η προσφυγή σε μηχανισμό δεν είναι απίθανη και μπορεί να γίνει σύντομα.
Η προθεσμία για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών εκπνέει την 29η Ιουνίου.
Έτσι, θεωρείται πολύ πιθανό η Κύπρος να καταθέσει αίτημα για την ευρωπαϊκή συνδρομή αυτό ή το επόμενο Σαββατοκύριακο στις 23-24 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, η στήριξη δεν θα είναι μόνο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, μετά τη διάσωση της Λαϊκής Τράπεζες με 1,8 δις ευρώ, αλλά και για τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου που ανέρχονται στα 2 δις σε βάθος 18μήνου.

Σχόλια