Γιατί οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί στα δάνεια της τρόικας...

Γράφει στο independent.ie ο Pat Cradock*
Η φορολογική συμφωνία της Ε.Ε έχει ως στόχο να παρέχει αιτιολόγηση για το δόγμα της Μέρκελ περικοπής δαπανών. 
Στην Αθήνα, η συζήτηση για την λιτότητα και την ανάπτυξη δεν είναι θεωρητική. Όσον αφορά την ανάπτυξη, είναι απλό. Δεν υπάρχει.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6 %. Η ανεργία είναι πάνω από 20 % και αυξάνεται.
Τι σημαίνει λιτότητα; Είναι σαν αυτό - η σύνταξη σας των € 600 το μήνα μειώνεται στα € 400. Φόρος € 400 επιβάλλεται σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων και προστίθεται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού σας. Μη πληρωμή, διακοπή ρεύματος. Τα ενοίκια δεν καταβάλλονται. Καταστήματα κλείνουν. Οι άνθρωποι απολύονται. Περιμένουν στις ουρές για δωρεάν φαγητό, πηγαίνουν σε βαθιά ύφεση, αυτοκτονούν....

Τώρα μπορείτε να ρωτήσετε εύλογα: δεν είναι υπαιτιότητα των Ελλήνων; Δεν ήταν η διοίκηση τους φουσκωμένη και αναποτελεσματική; Δεν υπάρχει μεγάλη διαφθορά; Μακράν αυτά είναι αλήθεια, αλλά με πίστωση χρόνου και ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για αλλαγή, οι Έλληνες θα μπορούν να υποστηρίξουν ένα σοβαρό σχέδιο μεταρρύθμισης.
Άλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με φουσκωμένο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Αλλά είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που έχει οδηγηθεί σε οικτρή οικονομική ένδεια και με κοινωνική δυστυχία σε μια τέτοια ευρεία κλίμακα.
Για το σκοπό αυτό, η τρόικα πρέπει να λάβει την πλήρη ευθύνη. Η εξαθλίωση και οι στερήσεις, όπως η Wall Street Journal έχει επισημάνει, προέρχονται από την “εμμονή στην περικοπή των δαπανών σε περίοδο ύφεσης” της τρόικας. Έτσι, κάθε επίσκεψη της τρόικας συνοδεύεται από περικοπές και αυξήσεις φόρων που εμβαθύνουν την ύφεση και να αυξάνουν το επίπεδο του χρέους.
Αν εκλογές αυτού του μήνα απέδειξαν κάτι, ήταν ότι η πολιτική δεν είναι πολιτικά βιώσιμη. Τα δύο μεγάλα κόμματα, που συμφώνησαν την “διάσωση” πήραν λιγότερο από το ένα τρίτο των ψήφων τους. Η διάσωση μοιάζει αδύνατη αποστολή.
Το καλοκαίρι παρουσιάζει μπροστά μια φρικτή θέα. Απαιτούνται περικοπές 11 δις € για τον Ιούνιο. Αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν πράγματι να πληρώσουν άλλα....

Μετά από όλα αυτά, όταν η κυβέρνηση σε έχει χρεοκοπήσει σε προσωπικό επίπεδο, δεν ανησυχείς πάρα πολύ για τις προειδοποιήσεις περί εθνικής χρεοκοπίας.
Τι έχει αυτό να κάνει με το ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη φορολογική συνθήκη; Πάρα πολλά, στην πραγματικότητα. Η συνθήκη έχει ως στόχο να παρέχει τη θεωρητική δικαιολογία στο δόγμα Μέρκελ, για την πολιτική της μειώνοντας τις δαπάνες σε ύφεση.
Αλλά τι συγκεκριμένα παίρνει η Ιρλανδία από τη Συνθήκη; Μια γραμμή του επιχειρήματος ότι είναι απίθανο να ακούσουμε από το στρατόπεδο Ναι είναι ότι, η φορολογική συνθήκη περιέχει αυτό ή το άλλο θετικό στοιχείο που θα ωφελήσει την Ιρλανδία. Το στρατόπεδο του Ναι δεν είναι σε θέση να υποδείξει τυχόν ειδικά οφέλη της Συνθήκης απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν.
Έτσι, τα επιχειρήματα υπέρ της επικύρωσης είναι ουσιαστικά δηλώσεις σχετικά με το τι θα συμβεί αν επικυρώσουμε ή δεν θα επικυρώσουμε την συμφωνία. Για παράδειγμα, μας λένε ότι η επικύρωση θα προωθήσει την ανάπτυξη. Αλλά σε αναζήτηση στη συνθήκη για στοιχεία ικανά να προωθήσουν την ανάπτυξη, θα καταλήξετε να ξύνετε το κεφάλι σας.
Λοιπόν, τι υπάρχει στη Συνθήκη; Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν και πολλά που είναι νέα. Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων της μείωσης του χρέους και εξάλειψης των ελλειμμάτων, περιέχονται σε ισχύουσες ρυθμίσεις της ΕΕ, όπως εγκρίθηκαν με το «Six-Pack" Δεκεμβρίου. Δεν έχω ακούσει ποτέ για αυτό το πακέτο; Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν ζητήθηκε η γνώμη σου.
Και αυτή η έλλειψη διαβούλευσης, που συνορεύουν με μυστικότητα, είναι η ουσία του προβλήματος. Για χρόνια τώρα, με το πρόσχημα της προστασίας του ευρώ, η οικονομική κυριαρχία των κρατών μελών που χρησιμοποιούν το ευρώ έχει απομακρυνθεί.
Το μόνο σημαντικό νέο στοιχείο στη Συνθήκη είναι η απαίτηση για τα κράτη της ζώνη του ευρώ να περιλαμβάνουν ένα «φρένο χρέους» στα συντάγματά τους ή άλλη νομοθεσία » με δεσμευτική ισχύ και μόνιμο χαρακτήρα». Αλλά αυτό υπόσχεται περισσότερα από όσα μπορεί να προσφέρει.

Το άρθρο 8 της Συνθήκης σχετικά με την επιβολή αυτής της απαίτησης θα προκαλέσει αναστάτωση και, αν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Σύμφωνα με αυτό, ενώ η εφαρμογή των πολιτικών της επιτροπής δεν έχει τη δύναμη να φέρει την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αυτό θα γίνει με μία από τις άλλες χώρες, δηλαδή τη Γερμανία!
Και πάλι μας λένε ότι 25 από τα 27 κράτη μέλη έχουν υπογράψει με ενθουσιασμό τους περιορισμούς στη δημοσιονομική συνθήκη με μόνο τους Βρετανούς και τους Τσέχους να διαφωνούν. Όμως, βάσει του άρθρου 14, μόνο τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν το ευρώ θα υποστούν πραγματικές κυρώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη.
Το μόνο επιχείρημα της πλευράς Ναι με κάποια ουσία είναι η μη διαθεσιμότητα της βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην απουσία της επικύρωσης. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η χρηματοδότηση δεν θα είναι διαθέσιμη από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Αλλά αυτό είναι μια δήλωση της πίστης και όχι πραγματικότητα.
Η επιτυχία του ESM, φυσικά συνδέεται με την επιβίωση του Δόγματος Μέρκελ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του δόγματος Μπρέζνιεφ. Επειδή μια πανευρωπαϊκή αντίδραση κατά της Μέρκελ Δόγμα συγκεντρώνει ατμό.
Στη Γαλλία, η εκλογή του Φρανσουά Hollande σηματοδοτεί την εξαφάνιση των Merkozy. Αλλά ακόμα και στη Γερμανία υπάρχει μια συνεχώς διογκούμενη αντίσταση. Δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απαιτούνται για την επικύρωση. Όμως, η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει για την επικύρωση, χωρίς την προσθήκη πρόβλεψης για την ανάπτυξη.
Η φορολογική συνθήκη δεν θα κάνει τίποτα για το υπάρχον εθνικό χρέος μας. Η Ιρλανδία είχε πρόσφατα μια επίσκεψη από τον Joerg Asmussen, Γερμανός μέλος της εξαμελούς εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Εν ολίγοις, είναι η φωνή της Φρανκφούρτης ενσαρκωμένη.
Ο κ. Asmussen δεν έδωσε καμία ελπίδα για τη διευκόλυνση των χρεών της Ιρλανδίας. Είπε ότι τα χρέη που συνδέονται με την τραπεζική κρίση δεν είναι διαφορετικά από τα άλλα κρατικά ομόλογα. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «κάθε επιθυμία να απαλλαγούν από αυτό το χρέος θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες». Μεταφρασμένο σε απλή γλώσσα, το μήνυμα προς το λαό της Ιρλανδίας ήταν, «κουβαλάμε το σταυρό σας για τη Φρανκφούρτη, παιδιά..."
Μοιάζει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, θα αρνηθεί να μεταφέρει αυτό σταυρό. Οι Έλληνες στέλνουν ένα μήνυμα προς την Ευρώπη. Ιρλανδοί ακούτε;
*Ο Padraic (Pat) Cradock είναι ένας συνταξιούχος πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, που ζει στην Αθήνα. Οι χώρες στις οποίες εκπροσώπησε την Ιρλανδία περιλαμβάνουν το Βέλγιο και τη Ρουμανία. Στο Δουβλίνο, υπηρέτησε ως Βοηθός Γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών

Σχόλια