Νεαρός φοιτητής βάζει τα γυαλία σε διάσημους αρχιτέκτονες! Ή και όχι...

Ένας φοιτητής σχεδιάζει και κατασκευάζει με τα χεράκια του ένα ξύλινο σπιτάκι στο δάσος και όλος ο κόσμος το κοιτάζει με θαυμασμό.
Στην Φιλανδία, δεν απαιτείται να εκδώσεις οικοδομική άδεια, αν αυτό που προτίθεσαι να κτίσεις δεν ξεπερνά σε εμβαδό τα 20 τετραγωνικά μέτρα. Αυτός ο πολύ λογικός νόμος, ενθουσίασε τον 21χρονο Robin Falck και έτσι αποφάσισε να φτιάξει κάτι που ανήκει στο μεγάλο γένος της ξύλινης καλύβας, αλλά επειδή στην προκειμένη περίπτωση είναι τόσο καλοσχεδιασμένο θα ήταν πιο σωστό να το λέμε «cabane».
Ο Robin Falck μελέτησε επί δύο χρόνια το πρότζεκτ του και ζήτησε βοήθεια αρχιτεκτόνων φίλων του, μόνο για να επιλύσει τεχνικά ζητήματα. Στη συνέχεια κατασκεύασε μόνος του και σε πολύ λίγο χρόνο την cabane του, χρησιμοποιώντας κυρίως υλικά που βρήκε τυχαία στο δρόμο, ή άλλα που προορίζονταν για ανακύκλωση.

Το ενδιαφέρον στο «καλυβάκι του» είναι ότι κάνει συμπαγείς αλλά και διαχωρισμένες τις λειτουργίες των δύο χώρων του: το λίβινγκ ρουμ στο ισόγειο και της κρεβατοκάμαρας ακριβώς από πάνω του. Ενδιαφέρον είναι και το...
...ύφος «παρατηρητήριου» που αποκτά το όλον, καθώς το μεγάλο παράθυρο-μέρος-της-στέγης στραμμένο προς μία όμορφη λίμνη χαρίζει έναν ορίζοντα διαφυγής για το μάτι εκείνου που βρίσκεται μέσα στο σπιτάκι. Επιπλέον, η διαμόρφωση του σεμνού  και "cozy" εξωτερικού χώρου σε μίνι θερινό belvedere δίνει πλήρη απάντηση στο γιατί ένα τόσο μικρό cabanon αρκεί για να περάσεις τις διακοπές σου στο δάσος: η παραμονή σε υπαίθριους χώρους προέχει, ακόμα και στις σκληρές κλιματικές συνθήκες της Φιλανδίας.
Ο Falck ονόμασε το καλύβι του «Nido», που στα ιταλικά σημαίνει «φωλίτσα» και δεν είχε άδικο μια και o όγκος  και η μορφή του μας πείθουν ότι θα μπορούσε να είναι μια νεομοντερνίστικη εκδοχή του μικρού ξύλινου σπιτιού για να κουρνιάζουν τα πουλάκια του δάσους, το οποίο κατά παράδοση,  στολίζει τους κήπους πολλών μονοκατοικιών στη βόρεια Ευρώπη και στην Αμερική.
Εκτός αυτής της ομοιότητας, η μεγάλη επιτυχία της ονομασίας «Nido» οφείλεται και στο ότι πράγματι το ομορφούτσικο αυτό καλύβι υποβάλει στον ένοικό του την αίσθηση ότι είναι ένα χαρούμενο πιτσουνάκι μέσα στο μικρό και αναπαυτικό καταφύγιο του.



travelstyle
 
 

Σχόλια