Γιούνκερ: Ανοησίες και προπαγάνδα τα περί εξόδου από το Ευρώ..

Οι χώρες της ευρωζώνης επαναλαμβάνουν την «ακλόνητη επιθυμία» τους να διατηρήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Στο Eurogroup δεν ετέθη καν ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «δεν επιχειρηματολόγησε κανείς υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», υπογράμμισε μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Είναι σαφές πως θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», πρόσθεσε με νόημα ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν την Ελλάδα να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση και να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας.
«Δεν μου αρέσει αυτό το είδος συμπεριφοράς με εταίρους»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Μαρία Φέκτερ
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε δριμύτατα τις απειλές που εκτοξεύονται και θέλουν την Ελλάδα να εγκαταλείπει την ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «ανόητη» και «προπαγάνδα». Το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας θα πρέπει, ωστόσο, να εφαρμοστεί, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup για να προσθέσει: «Όμως, δεν μου αρέσει αυτό το είδος συμπεριφοράς με εταίρους, με συναδέλφους, με φίλους και με πολίτες της ΕΕ». Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από τη Ρώμη, ο οποίος είχε τονίσει ότι εάν μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεν τηρεί πλέον τους κανόνες θα πρέπει να αποχωρήσει. Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ είχε χρησιμοποιήσει σκληρότερες διατυπώσεις, υπογραμμίζοντας ότι εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη θα έπρεπε να αποχωρήσει και από τη ΕΕ.
«Η Ελλάδα ψήφισε»
Θα είναι ο Σόιμπλε ο διάδοχος του Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup;
Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα και τις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε: «Η Ελλάδα ψήφισε. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το εκλογικό αποτέλεσμα και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες
θα σχηματιστεί κυβέρνηση, με την οποία θα πρέπει να συνδιαλλαγούμε".
Τέλος, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αναμένει την απόφαση για τη διαδοχή του στην προεδρία του Eurogroup στα τέλη του επόμενου μήνα. Στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου θα αποφασιστεί εάν ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup θα είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή κάποιος άλλος. Και όπως υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ: «Σήμερα πληροφορήθηκα ότι η θητεία μου εκπνέει στις 17 Ιουλίου, στις 16.00 το απόγευμα, άρα έχουμε χρόνο».
Deutsche Welle

Σχόλια